Sokan kacérkodunk a gondolattal nyaranta, hogy milyen jó is lenne az idénygyümölcsöket átmenteni télre. A mélyhűtő nagyon hamar megtelne meggyel, barackkal és mindenféle finomsággal, ezért aztán más megoldást kell találni. A mi szuper módszerünkkel bármilyen gyümölcsöt feltehetsz a kamra polcára és egész télen rájárhatsz!
Amit most mutatunk, az se nem kompót, se nem befőtt, se nem lekvár. Inkább úgy fogalmazhatunk, hogy gyümölcshús, gyümölcspüré, amit egész egyszerűen mindenféle ízesítés nélkül beüvegezhetünk. Nincs más dolgunk mint megmosni a gyümölcsöt, a nagyobb szemeket daraboljuk fel és dobjuk bele egy nagyobb lábasba. Öntsünk alá egy kis vizet nehogy lekapjon amíg levet enged. Fedjük le, had párolódjanak a gyümölcseink. Pár perc elteltével krumplinyomóval, vagy ha még krémesebb állagot szeretnénk, botmixerrel törjük össze és alacsony lángon főzzük addig, amíg el nem kezd gyöngyözni. Máris mehet a befőttesüvegekbe, szorítsuk rá a tetőt, fordítsuk fejjel lefelé, hogy a levegő kiszoruljon és már mehet is dunsztba egy-két napra.
Egy lekvár kapcsán többen is írtátok, hogy megromlott az üvegbe zárt finomságotok. Összegyűjtöttünk 5 tuti tippet, hogy ne fussatok bele semmilyen hibába. Ha megfogadjátok a tanácsainkat, hónapokig elállnak majd befőttjeitek, lekvárjaitok, gyümölcspüréitek.
1. Cseréld le az alapanyagokat! Nagyanyáink lekvárreceptjei tele vannak cukorral és tartósítószerrel. Mi válasszuk az egészséges megoldásokat, a cukor helyett édesítőszert használjuk, a tartósítószert hagyjuk el, helyette majd dunsztoljuk ki a lekvárokat és a befőtteket! Ha zselésíteni szeretnénk a lekvárunkat, használjunk chia magot, ha pedig krémes dzsemet akarunk elrakni, turmixoljuk össze a megfőtt édesítős gyümölcsöt még üvegekbe adagolás előtt.
2. Gondosan válogassuk ki a gyümölcsöket! A lekvár és a befőttkészítésnek nincs határa, bátran kísérletezgessük az ízkombinációkkal, adjunk hozzá nyugodtan számunkra kedves fűszereket is, használhatunk vaníliát, gyömbért, fahéjat, ánizst is. A lekvárok, befőttek című rovatunkban találhattok ötleteket.
3. A befőttes üvegeket még a lekvár főzése előtt gondosan mossuk el forró vízben és próbáljuk ki azt is, hogy a fedele rendesen zár-e. Engedjünk vizet az üvegbe, csavarjuk rá a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé. Ha szivárog a víz, akkor azt a tetőt nem használhatjuk, mert az üvegben lévő befőtt vagy lekvár megromlik.
4. Az üvegek sterilizálásának, csírátlanításának egyik remek módja lehet, ha kigőzöljük. Ezt akár a mikróban is elvégezhetjük, így jelentős időt tudunk nyerni. Két deciliter citromos vizet tegyünk az üvegekbe és a mikróban 3-4 percig melegítsük. Az üvegekben gőz keletkezik, ami minden baktériumot semlegesít. Az üvegekből öntsük ki a vizet és hagyjuk egy tiszta konyharuhán lecsepegni.
5. Ha megtöltöttük az üvegeket az általunk készített finomsággal, 5 percre fordítsuk fejjel lefelé és csak ezt követően tegyük száraz dunsztba. Az ilyen módon eltett befőtt és lekvár ugyanolyan tartós, ugyanolyan sokáig fogyasztható, mint a tartósítószerrel eltett változat.
SZKE
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.