Imádjuk a mártogatós nasikat, szerintünk tökéletes minden alkalomra, például kártyázós-társasozós estékre, otthon mozizáshoz és kerti partikra. Ma egy nyárbúcsúztató grillezést tartunk a barátainkkal, ezért gondoltam grissinit készítek salsával - amíg elkészül a vacsora, lesz mit ropogtatnia a csapatnak beszélgetés és sütögetés közben. Íme a recept:
Hozzávalók
Grissini
10 dkg zabliszt5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt1/4 csomag szárított vagy 2 dkg friss élesztő1 csipet só2 tk zöld fűszer (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)1 dl olíva olaj1-1,5 dl vízSalsa4 paradicsim1 kis fej hagyma/ póréhagyma2 gerezd fokhagyma1 kápia paprika1 pici chili paprikafriss koriander, petrezselyem1/2 lime levesó, bors, őrölt köményElkészítés
A lisztet egy nagy tálba teszem, hozzáadom a szárított élesztőt, fűszereket, majd ráöntöm az olíva olajat illetve a víz felét. Elkezdem összegyúrni az alapanyagokat, a vizet apránként adagolom a tésztához, attól függően, hogy mennyit vesz fel. Akkor megfelelő állagú a tésztánk, ha már nem ragad a kezemhez. A kidolgozott tésztát liszttel megszórom, konyharuhával letakarom, langyos helyre teszem és 20-25 percig kelesztem. A gyönyörűen megkelt tésztánkat kisujjnyi vastagságúra nyújtom, csíkokra vágom, formázom, majd sütőpapíros tepsire helyezem. 180 fokon 15-20 percig aranybarnára sütöm.
Mielőtt felvágom a tésztát, megkenhetjük tojással, ízlésünknek megfelelően díszítem: magokat (szezámmagot, lenmagot vagy mákot), esetleg sajtot szórunk rá.
Friss élesztővel talán még jobb tésztát kapunk: ebben az estben 0,5 dl tejet (növényi tej is lehet) langyosítok, belemorzsolom az élesztőt, cseppentek bele egy pici mézet. Megvárom, amíg felfut, majd a liszthez adom, innen ugyanaz a metódus mint a száraz élesztővel készített verziónál (fűszerezem, hozzáteszem az olajat, illetve a vizet apránként adagolom).
Tipp: télen műanyag edényben kelesztem a tésztát minimális fokozatra kapcsolt sütőben kb. 10 percig.
Mártogatós
A friss petrezselymet, koriandert, a hagymát és a paprikákat apróra vágom, a paradicsomokat meghámozom (30 másodpercre forró vízbe teszem, így könnyű lesz lehúzni a héját), majd az alapanyagokat késes aprítóba helyezem, pépesítem őket. A mártást pár órára hűtőbe helyezem, azért, hogy jól összeérjenek az ízek.
Fogyasszátok egészséggel!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.