Szeptember végén beköszönt a szüret ideje. Az ízletes mustból finom bor lesz hamarosan, a fáradt szüretelőket pedig egy jó kis disznótorossal lehet leginkább megörvendeztetni. De hogy egy kis egészséges csavart is vigyünk ebbe az őszi hangulatba, elkészítettünk egy olyan zabos süteményt, amely minden szüreti mulatságot, családi és baráti összejövetelt megkoronázhat. Ráadásul a hozzávalókat magunk szedjük frissen, a szőlőtőkéről.
A süteményhez a hozzávalókat egységesen egy 2,5 deciliteres bögrével mértük. A tésztába szükségünk van egy bögre zabkorpára, fél bögre zabpehelylisztre, negyed bögre rizslisztre és szintén negyed bögre teljes kiőrlésű lisztre. Ez utóbbiból mi tönköly lisztet használtunk. Kell még negyed bögre nyírfacukor, fél zacskó sütőpor, egy csipet só, két evőkanál olaj (mi 100 százalékos hidegen sajtolt lenmagolajat tettünk bele) és másfél bögre joghurt, valamint fél bögre kék szőlő és egy citrom reszelt héja.
Egy tálban keverjük össze az összes száraz hozzávalót, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a joghurtot és a többi nedves alapanyagot. A masszát keverjük össze, hogy homogén állagú legyen, majd adjuk hozzá a szőlőt is és óvatosan forgassuk bele a tésztába. A masszát előmelegített sütőben, kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben süssük nagyjából 30-40 perc alatt készre. Végezzünk tűpróbát, ha átsült a süteményünk, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.