A sütőtök az ősz egyik legnagyobb ajándéka. A leggyakrabban egyszerűen megsütve vagy krémleves formájában fogyasztjuk, mi viszont egy szuper piskótát készítettünk a segítségével, melyet sűrű vaníliapudinggal töltöttünk meg.
30 deka kockára vágott sütőtököt kevés vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük és pépesítjük, hozzákeverünk 12 deka őrölt mandulát. 4 tojást kettéválasztunk, a sárgáját 10 deka nyírfacukorral, vagy ugyanennyi más édesítőszerrel habosra keverjük, hozzáadunk fél vaníliarúd kikapart belsejét és 5 deka vajat. Keverjük hozzá a sütőtökös mandulát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös masszát. Egy lapos tepsit kibéleljük sütőpapírral, ráöntjük a tésztát és előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült sütőtökpiskótát még melegen egy konyharuhára borítjuk és a hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni. Így hagyjuk teljesen kihűlni. Közben egy csomag vaníliapudingot három deci tejből és 3 evőkanál édesítőszerrel sűrűre főzzük. Amikor a tekercsünk kihűlt, óvatosan kitekerjük, egyenletesen rásimítjuk a vaníliapudingunkat és ismét feltekerjük. Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt éles késsel, gyors mozdulatokkal felszeleteljük.
Tudtad? A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, mely az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. A sütőtök gazdag C-vitaminban is, mely támogatja az immunrendszert, így rendszeres fogyasztásával könnyebben át tudjuk vészelni az őszi náthás, bacis időszakokat. A rostokban gazdag sütőtök segíti az emésztést, ráadásul alacsony kalóriatartalma miatt diétázók is bátran fogyaszthatják.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.