Karácsonykor összegyűlik az ünnepi asztal körül a nagy család, az ember pedig úgy érzi, a világ összes pénze se lenne elég ahhoz, hogy mindenkit megajándékozzunk. De miért vernénk magunkat hatalmas kiadásokba, amikor távolabbi családtagjainkat szívből jövő apróságokkal is megajándékozhatjuk?
Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk már a gasztro-ajándékok témakörével. Készítettünk:
- nutellás-narancsos trüffelt, amit itt olvashattok: http://lollipopnasik.blog.hu/2016/12/17/nutellas-narancsos_truffel_szuper_karacsonyi_meglepetes
- csokoládéval bevont finomságokat, amiket itt találhattok: http://lollipopnasik.blog.hu/2016/11/19/csokoladeval_bevont_finomsagok
- kandíroztunk narancsot és gyömbért, aminek elkészítési módjáért kattintsatok ide: http://lollipopnasik.blog.hu/2016/12/09/nem_tudod_mit_kezdj_a_narancsborrel_kandirozz
- és egy komplett karácsonyi meglepetéscsomagot is összeállítottunk, aminek hat tippjét itt nézhetitek meg: http://lollipopnasik.blog.hu/2016/12/01/gasztro-ajandekok_karacsonyra_6_tippel
Most három szuper és valóban különleges lekvár receptjét osztjuk meg veletek, amiket gasztro-ajándékként bátran átadhattok karácsonykor lekvárimádó szeretteiteknek. Még nem késő elkészíteni!
1. Csokis céklalekvár
Az igazán ínyenc lekvárjainkhoz egy kiló céklára, egy szép nagy almára, egy narancs levére, egy evőkanál frissen reszelt gyömbérre, 10 deka étcsokoládéra, pár csepp citromlére és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerre lesz szükségünk.
Pucoljuk meg és kockázzuk fel a céklát és az almát, reszeljük le a gyömbért, facsarjuk ki a narancs levét, törjük kockákra a csokoládét. Először főzzük puhára a céklát, majd öntsünk le a főzővizéből, hogy csak egy deci maradjon a lábas alján. Adjuk hozzá az almát, a gyömbért, a narancs és citromlevet és az édesítőszert. Én nagyjából 20 deka nyírfacukrot tettem bele. Főzzük negyed órán keresztül és botmixerrel pürésítsük. Kóstoljuk meg és ügyeljünk arra, hogy a kész lekvár hűlés során veszít az édességéből, így inkább több édesítőt tegyünk bele, mint kevesebbet. Ha szép homogén állagúra turmixoltuk a lekvárt, még forrón töltsük üvegekbe, állítsuk fejre pár percre és tegyük száraz dunsztba. Kevesebb, mint egy nap alatt ki fog hűlni a dunsztban. Ezután díszítsük fel az üvegeket helyes kis szoknyákkal, matricákkal, üvegfestéssel, amivel csak szeretnénk.
2. Narancslekvár
A narancslekvár elkészítése kicsit macerás, de minden ráfordított percet megér az íze. Három napot szánjunk rá a hadműveletre, különben sem az állaga, sem az íze nem lesz megfelelő. Ne ijedjetek meg, a három napból egyiken sem lesz szükség 30 percnél több időre.
Az első nap pucoljunk meg négy kiló narancsot, szedjük gerezdeke, fordítsuk ki a hártyáiból és kockázzuk fel. Ez az egyetlen pepecs meló vele, ha ezen túl vagyunk, nyert ügyünk van. A hártyátlanítás után öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, tegyük hűvös helyre egy éjszakára pihenni.
A második nap nincs más dolgunk, mint az előzőleg összeállított lekváralapot feldobni a tűzre és harminc percig alacsony lángon főzni. Ismét mehet pihenni egy éjszakát.
Harmadik nap végre elérkezünk a finish-be. Lassú tűzön forraljuk fel a félkész lekvárunkat, adjunk hozzá 60 deka édesítőszert. Főzzük fél órán keresztül, majd adjunk hozzá természetes zselésítő anyagot, ami lehet 3-4 evőkanál chia mag vagy 2-3 evőkanál agar-agar. Amikor a lekvár érezhetően sűrűsödik és kocsonyásodik, előre kifertőtlenített üvegekbe mérjük, fejjel lefelé állítjuk pár percre, majd száraz dunsztba téve kihűtjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.