A tápióka vagy más néven manióka esetleg kasszáva néven ismert növény eredetileg Dél-Amerika trópusi részein őshonos, mely a kutyatejfélék családjába tartozik. A maniókát a gyökeréért termesztik, melyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. Fehérjében gazdag, emellett tartalmaz komplex B vitamint, kálciumot és vasat, ráadásul gluténmentes is. Szénhidrát tartalma miatt reggel ajánlott fogyasztani. Ma tápióka gyöngyök felhasználásával készítettünk egy isteni almás pudingot, íme a recept:
5 dkg tápiókagyöngy (nekem S-es méretű gyöngyeim voltak)2 dl növényi tej2 dl víz0,5 dl növényi tejszín1-2 ek xylit vagy mézfél vanília rúd2 db almaA tápiókagyöngyöket jól átmosom, beáztatom kb. 30 percre (annyi vizet öntök rá, hogy ellepje). Áztatás után a megduzzadt gyöngyöket egy lábasba helyezem, hozzá adom a mandulatejet és a vizet (körülbelüli mennyiségeket írtam, ízlésünk szerint szabályozhatjuk a sűrűséget), lassú tűzön folyamatos keverés mellett melegítem. Nem szabad ott hagyni, mivel hirtelen kezd el sűrűsödni (hasonlóan, mint tejbegríz), könnyen odaég. Melegítés közben hozzáadom a vanília rúd kikapart magjait. Amennyiben a gyöngyök áttetszővé váltak, (puha, zselé állagú lesz) elkészültünk a pudinggal. Ha még nem puhultak meg a gyöngyök, de már az összes folyadékot felszívták, apránként pótlom a folyadékot. A főzés ideje kb. 7-10 percet vesz igénybe. Ha készen van a puding félrehúzom, hozzáadom a tejszínt, édesítem, picit hagyom hűlni, majd tálkákba szedem, ízesítem gyümölccsel, lekvárral, gyümölcsszósszal, amihez éppen kedvünk van. Tegyük hűtőbe, 3-4 óra múlva fogyasztható.
Almaszósz
Az almát meghámozom, lereszelem vagy apróra vágom, teszek rá egy pici xylitet vagy mézet, fahéjat, lassú tűzön melegítem pár percig. Én ezzel rétegeztem a pudingot.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.