2017. jan 11.

Édesburgonyás fánk az idei farsang nagy durranása

írta: Lollipopnasik
Édesburgonyás fánk az idei farsang nagy durranása

A népszokás szerint vízkereszttől, vagyis január 6-tól egészen húshagyó keddig tart a farsangi szezon. Mivel a karácsonyfát a hétvégén már mi is lebontottuk, nem maradt más hátra, minthogy a tűlevelek felporszívózása után megjutalmazzuk magunkat egy finom fánkkal. De nem is akármilyennel!

edesburisfank1.jpg

Édesburgonyás fánkunkhoz először is meg kell pucolni, fel kell kockázni és vízben puhára kell főzni az édesburgonyát. Törjük össze krumplinyomóval, majd mérjünk ki belőle egy bögrényit. Ehhez a mennyiséghez szintén ugyanakkora bögrényi szénhidrát-csökkentett lisztet adjunk, mehet hozzá fél zacskónyi élesztőexpressz, egy evőkanál nyírfacukor (vagy más édesítőszer), egy tojás és egy csipet só. Lazán gyúrjuk össze a tésztát és takarjuk le legalább negyed órára, hogy a tészta kicsit megkeljen.

Nagyon laza mozdulatokkal lisztezett deszkán nyújtsuk ki bő ujjnyi vastagságúra. Szaggassuk ki és forró olajban süssük ki. Tálaláskor nem maradhat el a tetejéről a házi cukormentes lekvár és a por állagúra őrölt nyírfacukor sem.

edesburisfank2.JPG

Próbáljátok ki ezt a különleges fánkot, nagy sikert fog aratni!

Szólj hozzá

farsang édes fánk lekvár édesburgonya cukormentes szénhidrát csökkentett