Édesburgonyás fánk az idei farsang nagy durranása

2017. január 11. 08:00 - Lollipopnasik

A népszokás szerint vízkereszttől, vagyis január 6-tól egészen húshagyó keddig tart a farsangi szezon. Mivel a karácsonyfát a hétvégén már mi is lebontottuk, nem maradt más hátra, minthogy a tűlevelek felporszívózása után megjutalmazzuk magunkat egy finom fánkkal. De nem is akármilyennel!

edesburisfank1.jpg

Édesburgonyás fánkunkhoz először is meg kell pucolni, fel kell kockázni és vízben puhára kell főzni az édesburgonyát. Törjük össze krumplinyomóval, majd mérjünk ki belőle egy bögrényit. Ehhez a mennyiséghez szintén ugyanakkora bögrényi szénhidrát-csökkentett lisztet adjunk, mehet hozzá fél zacskónyi élesztőexpressz, egy evőkanál nyírfacukor (vagy más édesítőszer), egy tojás és egy csipet só. Lazán gyúrjuk össze a tésztát és takarjuk le legalább negyed órára, hogy a tészta kicsit megkeljen.

Nagyon laza mozdulatokkal lisztezett deszkán nyújtsuk ki bő ujjnyi vastagságúra. Szaggassuk ki és forró olajban süssük ki. Tálaláskor nem maradhat el a tetejéről a házi cukormentes lekvár és a por állagúra őrölt nyírfacukor sem.

edesburisfank2.JPG

Próbáljátok ki ezt a különleges fánkot, nagy sikert fog aratni!

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://lollipopnasik.blog.hu/api/trackback/id/tr2412106339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.