2017. már 20.

”Szabadidő? Ugye csak viccelsz?” - Hogyan nyomjuk meg az Off-gombot?

írta: Lollipopnasik
”Szabadidő? Ugye csak viccelsz?” - Hogyan nyomjuk meg az Off-gombot?

 

"Lazítani, próbálj meg lazítani, nem győzlek tanítani, hogyan csináld.." Így szól a refrénje Hofi Géza legendás dalának. És valóban, a megfeszített munka, az erőltetett tempó és az állandósult stressz mellett mindenkinek szüksége van a minőségi kikapcsolódásra.

elfoglalt.jpg

Ha megkérdezünk egy átlag magyar dolgozót arról, hogy mit csinál szabadidejében, nagy összegű fogadásokat mernénk kötni arra, hogy azt fogja felelni: "Szabadidő? Most ugye csak viccelsz velem?" Napjainkban minden a rohanásról szól és bár olyan eszközökkel vagyunk körülvéve, amelyek megkönnyítik mindennapjainkat és a munkával eltöltött időnket, mégis folyamatosan nő az irodában vagy tárgyalásokon eltöltött óráink száma és egyre kevesebb időt fordítunk a regenerálódásra.

A Harvard Business Review vállalati felsővezetők bevonásával készített egy felmérést, amelyben azt vizsgálták, hogy az elfoglalt üzletemberek mivel töltik szabadidejüket. Az ezer férfi és nő válaszaiból elkészült kutatás eredményeiből kiderült, hogy a legnépszerűbb hobbitevékenység a sport, azon belül is a golf volt az, ami mindent vitt. A nők körében az utazás volt a leggyakoribb válasz, ezt követte a vásárlás és a főzés. A teljes kép azonban ennél sokkal színesebb: a társadalmi munkától, a kulturális tevékenységeken át az olyan egész egyszerű kikapcsolódási formákig, mint például a televíziónézés vagy mozizás is szerepelt a vezetők szabadidős tevékenységének palettáján.

gwb.jpg

A világ legsikeresebb üzletemberei és politikusai is szakítanak időt arra, hogy a mindennapi mókuskerékből kiszállva szenvedélyüknek hódoljanak. Barack Obama volt amerikai elnök például azon túl, hogy sportőrült, imád szókirakós társasjátékkal játszani, elődje, George W. Bush pedig fest. Egy interjújában azt nyilatkozta, hogy ez az új szabadidős tevékenység teljesen megváltoztatta az életét, csordultig tölti őt pozitív energiákkal.

Összegyűjtöttünk néhány olyan kikapcsolódási javaslatot, melyek egyrészről ki tudnak szabadítani minket a mindennapi monoton munkavégzésből, másrészről pedig lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a munkánkon kívül a szabadidőnkben is kiteljesedjünk.

Mozgás

fut1_1.jpg
A sport olyan szabadidős program, ami teljes mértékben ki tudja ki tudja zökkenteni az embert a megszokott életviteléből, a rendszeres testmozgás pedig növeli a kitartást, óvja az egészséget és serkenti az agy működését. Talán nem is gondolnánk, de már egy húsz perces kocogás a futópadon vagy egy közeli parkban is csodára képes.

Olvasás

olvas.jpg
Próbáljuk meg a napi híreken, üzleti eseményeken, kutatási eredményeken, prezentációkon és szakmai tanulmányokon túl könnyedebb olvasmányokat is találni a mindennapokra. Ez lehet egy inspiráló motivációs könyv, egy könnyed kalandregény, egy számunkra kedves történelmi személyiség emlékirata vagy akár egy útinapló is. A lényeg csupán az, hogy a megszokott információkon túl más impulzusok is érjenek minket.

Művészeti tevékenység

fest.jpg

Mind a nők, mind a férfiak esetében népszerűek a kreatív, alkotó tevékenységek, melyek lehetnek például: a festés, a rajzolás, a költészet, a képeslap-gyűjtés vagy akár a numizmatika. Ezek gyökerei sokszor a gyermekkorra nyúlnak vissza, melyeket gyakran a felnőtté válás és a munkába állás miatt elengedünk el magunktól. Próbáljunk visszatalálni kedvteléseinkhez, hiszen ezek azok a tevékenységek, amelyeket igazán nagy szenvedéllyel tudunk csinálni és amelyekbe teljes mértékben bele tudunk feledkezni.

Önkéntes munka

onkentes.jpg
Mindamellett, hogy kiszakadunk a megszokott környezetünkből, olyan emberekkel találkozhatunk és beszélgethetünk, akikkel talán soha sem hozna össze minket a sors. Miközben tehát másokkal jót teszünk, segítséget nyújtunk a nehéz helyzetben lévőknek a sajátunkétól eltérő életutakat, történeteket ismerhetünk meg, amivel látókörünk kiszélesedik és új tapasztalatokra tehetünk szert.

A legnagyobb szabadság: legyünk offline

offline.jpg
Egyre gyakrabban halljuk azt, hogy az offline-lét ma már luxusnak számít. Telefonunk éjjel-nappal be van kapcsolva, szinkronizálják e-mailjeinket, a közösségi oldalakon és a hírportálok alkalmazásain keresztül mindenről azonnal információt kapunk. Tartsuk szem előtt azt, hogy csak akkor tudunk igazán minőségi időt fordítani a számunkra igazán kedves szabadidős tevékenységre, hogy eszközeinket kikapcsoljuk. Menjünk el kirándulni, nézzünk meg egy kiállítást vagy egy színdarabot és nyomjuk meg bátran az off gombot!

Szólj hozzá

tipp kisokos