Leves, leves, leves, imádom, a nap minden szakában képes vagyok megenni. Leggyakrabban vacsorára fogyasztom, ez nekünk nagyon bevált, könnyű tápláló és lefekvésig pont nem leszek éhes tőle. A gazpacho nyers zöldségekből készül, hidegen szokták enni/inni (állagtól függően) főleg nyáron. Ahány ház annyi szokás alapon, mindenki másképp készíti el, lehet bele tenni, medvehagymát, avokádót, répát, egzotikus fűszereket. Nézzük mi hogyan készítjük el:
Hozzávalók
4 db paradicsom1/2 uborka (hámozva)1/2 kápia vagy kaliforniai paprika1 kis fej vöröshagyma1 gerezd fokhagyma2 ek borecet1 szelet kenyér+ 2 ek olíva olajsó, bors, bazsalikom, citromlé1 dl víz
A hozzávalókat összevágom, a kenyérre ráöntöm az olíva olajat, picit hagyom puhulni. A hámozott, apróra vágott zöldségeket, kenyeret, fűszereket és a vizet beleteszem a turmixba, pépesítem, az így kapott folyadékot, hűtőbe teszem kb. 2-3 órára. Hidegen fogyasztom, sajttal és tökmagolajjal spékeltem meg. Akinek sok a gyomorsava, refluxa van vagy sokszor ég a gyomra, nem javaslom vacsorára fogyasztani.
Jó étvágyat hozzá!
Kisokos:
A gazpacho eredete: a római legionáriusnál mindig volt kenyér, fokhagyma, olívaolaj, ecet és só. Ebből mindenki saját ízlése szerinti arányban készíthetett ízes pasztát, amit vízzel levessé hígított. Egyes források azt sugallják, hogy ezt már a rómaiak is ibériai pásztornépektől lesték el, akik legeltetés közben készítettek maguknak hasonlót árnyékos fák alatt.
Andalúziában a földeken dolgozó parasztok idővel különféle zöldségeket is hozzáadtak a leveshez: cserépedényben zúzták szét a friss hozzávalókat. A friss, kenyeres zöldségkoktél laktató volt, a hőségben dolgozónak erőt is adott, pótolta a kiizzadt sót és vizet. A ma már világszerte ismert andalúziai gazpacho elég későn, a paradicsom és a paprika európai megjelenését követően alakulhatott csak ki.
A szó eredetéről sokat vitatkoznak. Egyesek úgy vélik, hogy az arab „áztatott kenyér” kifejezésből ered, mások szerint a latin „caspa” szóból, melynek jelentése „apróság, maradék”. Egy leleményes etimológus még azt is felvetette, hogy a szó a görög eredetű „chaos” szóból torzulhatott caspachóvá majd gazpachóvá, elvégre sokféle dologból álló „kaotikus” leves.
Kisokosban írtak forrása: http://www.gaultmillau.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.