Pár napra búcsút kell intenünk a tavaszi napsütés simogató melegének. Ne szomorkodjunk azonban emiatt sokáig, dobjuk fel a napunkat egy remek, pillanatok alatt elkészíthető krémlevessel. Csokorba szedtük az ötleteinket, nézzétek!
Medvehagymás burgonyakrémleves
1 vöröshagyma
1-2 nagyobb burgonya
1 kis csokor medvehagyma
alaplé
főzőtejszín
olaj
Egy kis fej vöröshagymát kockázzunk fel, olajon pirítsuk üvegesre, adjunk hozzá egy csokor apróra vágott medvehagymát és fonnyasszuk meg. Öntsük fel 8 deci alaplével, adjuk hozzá egy szép nagy pucolt, kockázott burgonyát és fűzzük puhára. Ha a krumpli megpuhult, turmixoljuk össze a levest, majd habarjuk be egy kisebb doboz főzőtejszínnel.
Fehérrépakrémleves
40-50 dkg fehérrépa
5 dkg zsiradék (nálam most vaj volt)
2 dl tejszín
petrezselyem (opcionális)
só, bors
kolbász- vagy sajtchips a díszítéshez
A répát meghámozom, apróra vágom, vajon megpárolom. Sózom borsozom, felöntöm tetszőleges mennyiségű vízzel, teszek bele apróra vágott petrezselymet is. Ha teljesen megpuhult a zöldség, turmixolom, felöntöm tejszínnel, újrafűszerezem (itt adok hozzá őrölt szerecsendiót is, de ez elhagyható). Forrástól számítva kb. 1 percig főzöm, melegen tálalom tetszőleges levesbetéttel.
Zellerkrémleves sajtchips-szel
1 közepes fej zeller (meghámozva, kockára vágva)
1 fej aprított vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl növényi tejszín
só, bors, cayenne bors, bazsalikom, kurkuma, szerecsendió
Sajtchips-hez
10 dkg sajt (Cheddart és füstölt sajtot használtam)
Tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag
A vöröshagymát egy kevés olajon megpirítom, rádobom a zellert, ha megpirultak egy picit, hozzáadom a fokhagymát, majd felöntöm vízzel, fűszerezem. A zöldségeket fedő alatt puhára főzöm, ha ez készen van botmixszerrel pépesítem, lassan adagolom hozzá a tejszínt, újrafűszerezem, ekkor szórom bele a szerecsendiót. Újraforralom, főzöm 1-2 percig és már készen is van.
Míg a leves fő, lereszelem a sajtot. A magokat olíva olajon 1 percig pirítom, majd hozzákeverem őket a sajthoz. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem sajtos halmokat, melyeket 150 fokon 5-8 percig sütök, míg a tallérok széle elkezdenek barnulni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.