2017. jún 17.

Így készíts egyedi szakácskönyvet

írta: Lollipopnasik
Így készíts egyedi szakácskönyvet

Aki szeret a konyhában sürögni-forogni, annak előbb-utóbb megfordul a fejében az, milyen szuper is lenne összegyűjteni legjobb receptjeit, hogy aztán könyv formában láthassa viszont. Ez azonban hatalmas munka és jelentős kiadással jár. Vegyünk inkább a közeli papír-írószerben egy helyes ki receptes füzetet, ékes betűkkel vezessük bele a legfinomabb ételeink leírását, az eredmény így is szívet melengető lesz. Ráadásul igazán személyes ajándékká is válhat, ha szeretteinket lepjük meg vele születésnap, névnap, vagy bármilyen évforduló alkalmából.

receptkony0.jpg

Örök emlék

Egy receptgyűjtemény tulajdonképpen konyhai tapasztalataink összegzése és megosztása másokkal, az ételek elkészítésének fortélyainak megőrzése a jövő nemzedékei számára. Néhány évvel ezelőtt megtaláltam dédikém vidéki házában az a madzaggal átkötött kis dossziét, amelyben a kézzel írott receptjeit gyűjtötte. Volt benne hájas süti, bodzaszörp, kapros-túrós lepény és kovászos uborka is. Mondanom sem kell, ez utóbbit azóta is úgy készítem, ahogyan ő lejegyezte. S bár az eredeti ételleírások nálam maradtak, egytől egyig befotóztam mindet és fotókönyvbe rendezgettem. Volt nagy sírás édesanyám részéről, amikor megkapta. Aztán persze ő is készített nekem egy hasonlót a legjobb vega receptjeivel.

Egy jó receptes füzet már a felépítésében is logikus, érthető és konstruktív. A minap rábukkantam a papír-írószerben a KIKU egyik kis receptkönyvére, ami tökéletes a célra. A borítót követő első lapra felírhatjuk, hogy mikor jegyeztük fel az első receptet és mikor az utolsót. A következő oldalon a mértékegység-váltásokat rögzítették, majd ezután a szuper receptek jöhetnek sorra. A füzetke végén még egy tartalomjegyzék is helyet kapott, hogy a legkirályabb ételeinket könnyen megtaláljuk.

receptkony1.jpg

Átgondoltan, következetesen

A receptes füzetet azonban átgondoltan érdemes elkészíteni, akárcsak a nyomtatott szakácskönyveket. Hogy miként fogjunk neki és mik a legfontosabb lépések az összeállítás során? Összegyűjtöttük egy csokorba!

1. Gondold át, hogy mi lesz a szakácskönyv célja! A legjobb recepteket gyűjtenéd össze, esetleg tematikus füzetekben gondolkozol? Ha sok recepted van, érdemes differenciálnod őket és külön gyűjteni a süteményeket, külön a befőzési fortélyokat és megint külön a főételeket.

2. Döntsd el, hogy milyen stílusban szeretnéd megírni! Bullet pontokba szednéd és vázlatosan írnád meg? Esetleg személyes hangvétellel, akár a közös sütések-főzések, az egyes receptekhez kapcsolódó emlékekkel és élményekkel fűszereznéd? Találd ki és utána ragaszkodj hozzá következetesen!

receptkony2.jpg

3. Fotókat tennél mindegyikhez? Ha bal oldalra írod a receptet, a jobb oldalra beragaszthatsz mindegyikről egy helyes kis fényképet. Ennek egyetlen hátulütője, hogy pontosan fele annyi recept fér majd el a könyvecskédben, előnye viszont, hogy tényleg egyedi és színes tartalommal bír majd.

4. A receptek kiválasztása viszonylag hosszabb időt fog igénybe venni, ne ijedj meg azonban tőle. A lényeg, hogy egy olyan jól átgondolt struktúra szülessen meg, amely tükrözi a tematikádat. Felépítheted az ételek fogyasztási sorrendje szerint: így lesznek előételek, levesek, főételek és desszertek, de ha például csak desszertekben gondolkozol, akkor írhatsz sütés nélküli és sütést igénylő recepteket is, ha pedig a szerettünk soha nem tudja, hogy mit fogyasszon a főétkezésekkor, írj össze neki reggeli, ebéd és vacsoraötleteket.

5. A szövegleírások mellé vezesd fel azt is, hogy az alapanyagokból hány adag étel jön ki, hogy milyen nehézségű a recept, mennyi idő alatt készül el, milyen italt ajánlasz mellé, valamint, ha nem saját receptről van szó, akkor érdemes annak eredetét is feltüntetni.

Az egyedi szakácskönyvek elkészítése bár viszonylag sok munkával jár, mégis hatalmas boldogságot és büszkeséget okoz, ha kezünkbe vesszük akár a saját magunknak, akár szeretteinknek készített receptfüzetet.

Szólj hozzá

kisokos