A tavalyi év legnagyobb durranása a fogyókúrázók számára az volt, amikor berobbant a köztudatba a chia mag jótékony hatása. Azóta nem telik el nap, hogy ne találkoznánk ezzel a csodaszerrel készült pudingok fotóival a facebook-on vagy az instagramon. De tudtátok, hogy sűrítő képessége miatt lekvárfőzéshez is kiváló? Most mutatunk nektek egy módszert, miként készíthetitek el a cukor és tartósítószer-mentes hiperegészséges lekvárotokat.
Cseréljük le az alapanyagokat!
A chia mag amellett, hogy rendkívül jól besűrít minden folyadékot, egészséges is, hiszen kordában tartja a vérnyomást, optimalizálja a koleszterinszintet és hosszabb időre biztosít teltség érzetet. Nem csoda, hogy a fogyókúrázók és reform-konyha hívei megőrülnek érte. Ideje tehát lecserélni a nagyi szuper lekvárreceptjét, amiben óriási mennyiségű cukrot használ és itt az alkalom arra is, hogy ott felejtsük a közértben a dzsemfixet, hiszen ezekre most semmi szükségünk nem lesz. Az apró magok ugyanis nem csak hogy magukba szívják a gyümölcs levének nedvességét, de be is zselésítik azt, s mivel mindez meglehetősen gyorsan történik, a gyümölcsdzsem íze friss marad, a színe pedig megőrzi nyári üdeségét a téli hónapokra is.
Még mielőtt nekiugranánk a lekvárfőzésnek, gondosan válogassuk meg az alapanyagokat! Bármilyen gyümölcsből készíthetjük a dzsemet, arra azonban figyeljünk, hogy minél savasabb, annál több édesítőszerrel kell majd készítenünk. A lédús gyümölcsök, így például a meggy esetében pedig több chia magot kell majd hozzáadnunk. Amennyiben a sárgabarack mellett döntünk, ügyeljünk arra, hogy minél érettebbeket vegyünk, hiszen minél puhább, annál édesebb, így minimális édesítőszert kell majd hozzáadnunk. Ez utóbbi lehet eritrit, xilit vagy stevia is.
Az előkészítés a siker egyik kulcsa
A befőttes üvegeket még a lekvár főzése előtt gondosan mossuk el forró vízben és próbáljuk ki azt is, hogy a fedele rendesen zár-e. Az üvegek sterilizálásának, csírátlanításának egyik remek módja lehet, ha kigőzöljük. Ezt akár a mikróban is elvégezhetjük, így jelentős időt tudunk nyerni. Két deciliter citromos vizet tegyünk az üvegekbe és a mikróban 3-4 percig melegítsük. Az üvegekben gőz keletkezik, ami minden baktériumot semlegesít. Az üvegekből öntsük ki a vizet és hagyjuk egy tiszta konyharuhán lecsepegni.
Mindeközben elkezdhetjük a gyümölcs előkészítését. Daraboljuk össze az epret, vagy a málnát, de hamarosan sárgabarackkal is dolgozhatunk majd. Ha ez utóbbiból szeretnénk készíteni dzsemet, első körben ki kell magozni, majd távolítsuk el a héját is. Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben megtenni, ha néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük. Onnan kivéve könnyedén le tudjuk húzni a gyümölcsről a héját.
Egészséges lekvár 20 perc alatt
2 kiló gyümölcsöst készítsünk elő a fenti módon és tegyük fel egy lábasba főni. Egy pici vizet tegyünk alá, hogy addig se tapadjon le, amíg levet enged. Forrást követően takaréklángon főzzük tovább és krumplinyomó vagy botmixer segítségével törjük át az egészet. Ha azt szeretnénk, hogy nagyobb gyümölcsdarabok legyenek benne, az előbbit, ha krémes dzsemet szeretnénk, akkor az utóbbit használjuk. Tegyünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert és körülbelül négy evőkanál chia magot. További öt perc elteltével a lekvárunk érezhetően besűrűsödik.
Húzzuk le a lábast a tűzről és adagoljuk bele a lekvárt a sterilizált üvegekbe. Jó szorosan tegyük rá a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé öt percre, majd dunsztoljuk ki!
Az így elkészített lekvárokból egész évben bátran ehetünk, hiszen nem csak egészséges, de tartós is úgy, hogy közben mindenféle adalékanyagoktól mentes marad. Kísérletezzünk bátran, próbáljuk ki bármilyen idénygyümölccsel, sőt keverhetjük is azokat! Fantasztikus íze van például egy eper-levendula, málna-ribizli, vagy sárgabarack-mangó kombinációnak.
Fotók: Oh My Veggies
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.