Itt a cukkini szezon! Millióképpen elkészítheted ezt a pompás, mégis egyszerű zöldséget, mi most három receptet mutatunk nektek kedvcsinálóként. Aztán kísérletezzetek ám bátran! Mehet főve, sütve, grillezve, képzeleteteknek semmi se szabjon határt!
A cukkini bármelyik kiskertben megteremhet, ha gondosan locsoljuk. Már nagyanyáink is ismerték, népszerűsége azonban csak a reform táplálkozás térnyerésével indult meg kedvező irányba. Ma már minden magára valamit adó fogyókúrázó tisztában van azzal: a legjobb, amit a sikeres diétájáért tehet, ha rendszeresen fogyasztja. De mi minden jó van ebben az egyszerű, ám annál különlegesebb tökfélében? Most figyeljetek!
- 100 gramm cukkiniben mindösszesen 15 kalória van
- tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, így mangánnal, foszforral, káliummal, A és B vitaminnal
- védi a szívet és az ereket
- vegák számára kiváló húspótló
- hosszú ideig eláll a hűtőben
Összegyűjtöttünk nektek három szuper receptet is, amivel Ti is rákattantok a cukkinire!
1. Krémleves
Egy nagyobb cukkinit megmosok, szükség esetén meghámozom, félbevágom, kikaparom a magjait, felkockázom. Egy közepes méretű hagymát olívaolajon üvegesre pirítok, ráteszem a cukkinit és az apóra vágott fokhagymát, pár percig keverem, majd felöntöm vízzel, fűszerezem és főzöm kb. 20-25 percig. Ha a cukkini teljesen megpuhult, rúdmixerrel pépesítem.
A 2 deci tejszínt hőkiegyenlítéses technikával adom a leveshez. A zabpelyhet simára keverem a tejszínnel, majd hozzáadok a forró levesből 3-4 merőkanálnyit, összekeverem, végül a meleg tejszínes keveréket öntöm vissza a leveshez. Ezzel a technikával nem képződnek csomók a levesben. Újra forralom a krémlevest, pár percig hagyom gyöngyözni, közben folyamatosan keverem, hogy ne égjen le. Forrón fogyasztom valamilyen levesbetéttel.
2. Tócsni
Egy salátacukkinit reszeljünk le nagy lyukú reszelőn, sózzuk be és hagyjuk 10 percig állni, hogy levet eresszen. Ekkor nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet és öntsük le róla. Vágjunk durvára egy maréknyi medvehagymát, forgassuk össze a cukkinivel, üssünk rá egy tojást, keverjük el és adjunk hozzá nagyjából 3 evőkanál szénhidrát-csökkentett lisztet. Borsozzuk, majd egy serpenyő aljára tegyünk egy kevés olajat, kis kupacokat képezzünk a cukkinis masszából, amiket lapítsunk le és süssük meg pár perc alatt mindkét oldalát.
Zöld fűszeres tejföllel és reszelt sajttal is nagyon finom, mi most azonban garnélás pástétomot készítettünk mellé. Természetesen kiolvasztottunk néhány szép garnélát, leitattuk róla a vizet, majd forró olajban 2-2 percig sütöttük mindkét oldalát. Aprítóba tettük és pürésítettük. Közben egy könnyed tartármártást összedobunk, ízlésünk szerint fűszereztük és hozzáadtuk a garnélapürét. Összekevertük, egy pici citromlevet adtunk hozzá és tálaltuk is a tócsni mellé.
3. Parmezános grillezett cukkini
Ez a legegyszerűbb, legegészségesebb köret, amit csak ehetsz a grillezett halak és húsok mellé. Nincs más dolgod, mint a cukkinit csíkokra vágni, sózni, beleforgatni a parmezánba, meghinteni ízlés szerinti zöld fűszerrel és a grillrácsra sorakoztatni. Pár perc alatt tökéletesen átsül. Elképesztően finom!
Tetszett a cikk? További szuper receptekért és tippekért nyomjatok egy lájkot FACEBOOK oldalunkra is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.