2017. júl 10.

Meggybefőtt egyenesen a sütőből 7 lépésben

írta: Lollipopnasik
Meggybefőtt egyenesen a sütőből 7 lépésben

Sosem volt még ilyen egyszerű a befőzés! Családi titkot osztunk meg most veletek - már ami a befőttek elkészítését illeti. Mert bár imádjuk mindannyian ezeket a kompótszerű finomságokat, keressük a módját annak, miként tudjuk a dolgok legegyszerűbb végét megfogni. Na, nem lustaságból, inkább időtakarékosságból. Szóval lássuk, hogy készül a befőtt a sütőben hét lépésben!

meggy3.jpg

1. Gondosan válogassuk ki a gyümölcsöket, alaposan mossuk meg a gyümölcsszemeket!

2. A befőttes üvegeket még a lekvár főzése előtt gondosan mossuk el forró vízben és próbáljuk ki azt is, hogy a fedele rendesen zár-e. Engedjünk vizet az üvegbe, csavarjuk rá a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé. Ha szivárog a víz, akkor azt a tetőt nem használhatjuk, mert az üvegben lévő befőtt vagy lekvár megromlik.

3. Az üvegek sterilizálásának, csírátlanításának egyik remek módja lehet, ha kigőzöljük. Ezt akár a mikróban is elvégezhetjük, így jelentős időt tudunk nyerni. Két deciliter citromos vizet tegyünk az üvegekbe és a mikróban 3-4 percig melegítsük. Az üvegekben gőz keletkezik, ami minden baktériumot semlegesít. Az üvegekből öntsük ki a vizet és hagyjuk egy tiszta konyharuhán lecsepegni.

befottesuveg.jpg

4. Töltsük meg az üvegeket a meggyel, melyet akár ki is magozhatunk, de egyben is hagyhatjuk a szemeket. Mi most kimagozott változatot készítettünk, úgyhogy jó alaposan megtömtük a friss gyümölccsel.

5. Tegyél mindegyik üvegbe egy evőkanál eritritet vagy más édesítőszert, majd öntsd fel annyi vízzel a gyümölcsöket, hogy ellepje mindet. Szorítsd rá a tetőket, majd sorakoztasd őket egy olyan tepsibe, aminek viszonylag magas a fala.

unnamed_3.jpg

6. Önts a tepsibe vizet, told be a sütőbe üvegekkel megrakva és tekerd fel a hőfokot 160 fokra. Ha azt látod, hogy a befőttben gyöngyözik a víz, akkor zárd el és hagyd, hogy a sütőben maguktól kb. egy éjszaka alatt kihűljenek. Másnap már sorakoztathatod is fel a kamra polcára.

A befőzési tippünket bármilyen gyümölccsel elkészíthetitek, itt a barackoknak és a cseresznyének is a szezonja, töltsétek fel minden földi jóval a spejzot!

Szólj hozzá

meggy tipp gyümölcs gyümölcsös befőzés kisokos