2017. aug 21.

Az ország tortája 2017

írta: Lollipopnasik
Az ország tortája 2017

 A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére immáron 10. éve rendezi meg az Ország tortája versenyt. A tortát Szent István ünnepe alkalmából választják meg. A pályázatra magyarországi cukrászdák nevezhetnek, természetes és egészséges alapanyagokból készült magyar vonatkozású, jellegzetesen hazai ízvilágú tortákkal. A szakmai zsűri három forduló után hirdeti ki a győztest.

orszag-torti2017_1.jpg

Az idei nyertes torták: Balatoni habos mogyoró Vaslóczki Orsolya (Sugar! Design Cukrászda cukrásza- Bp.) a cukormentes Pöttyös Panni tortát pedig Varga Margit (Zazzi Cukrászda cukrásza Bp.) készítette. 

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

pottyos_panni.jpg

2017-ben a Pöttyös Panni fantázianevű torta lett a cukormentes kategóriában a verseny győztese. A piskótában a fehér lisztet mandulaliszttel és mákkal helyettesítették, hozzáadott cukrot a sütemény nem tartalmaz. A málna mousse kellemesen savanykás ízét tökéletesen kiegészíti a szilvás réteg fűszeressége és édessége. A torta szeletenként 6 gramm szénhidrátot és 167 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás, de meleg szívvel ajánlom mindenkinek, meg sem érződik az ízén, hogy nem használtak hozzá cukrot. Ráadásul nem szeretem a mákot, de ez egyátalán nem zavart a sütemény kóstolás közben, inkább az járt a fejemben, hogy csak még egy falatot... :)

balatoni_mindmegette.jpg

Az idei Ország Tortája verseny győztese a balatoni habos mogyoró lett. A torta alapja mogyorós habtészta melyet  mogyoróhab, feketeribizli-zselé, tejcsokoládés karamellhab réteg követ, a tetejét roppanós mogyorós tésztával koronázták meg. A díszítés ízléses, visszafogott, nem giccses abszolút illik a torta ízvilágához. A sütemény elkészítéséhez sok speciális alapanyagot használnak, ráadásul ezeknek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Kizárólag dél-balatoni mogyoróolaj használható a sütéshez, francia sóvirágot tesznek a mogyorós tésztába, törökmogyoró-praliné és a tejcsokoládé márkáját is meghatározta a készítő.

A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatta meg. A torták minőségének megőrzése érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. Itt találhatjátok meg az ország tortáját árusító cukrászdákat.

Az eddigi országtorták:

 • 2016 –  Őrség Zöld aranya (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján),
  • Mentes: Áfonya hercegnő tortája (Pechtol Zsolt- Tortavár Cukrászda, Bp.)
 • 2015 – Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell torta (Szó Gellért – Kézműves Cukrászda, Salgótarján),
  • MentesBarackos buboréktorta ( Vaslóczki Orsolya- Horváth Cukrászda, Bp.)
 • 2014 – Somlói Revolúció torta (Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
  • Mentes: Csokis kaland (Nándori László- Nándori Cukrászda -Bp.)
 • 2013 – Milotai mézes diósgrillázs-torta (Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Bp.)
  • Mentes: Ribizlihabos-almás réteges (Nándori László- Nándori Cukrászda, Bp.)
 • 2012 – Szabolcsi almás máktorta (Pintér Zsolt – Kokó Cukrászda, Veszprém)
  • Mentes: Almatorta egressel (Zila László- Zila Kávéház, Bp.)
 • 2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila László – Zila Kávéház, Bp.)
 • 2010 – Szilvagombóc torta (ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
 • 2009 – Pándi meggytorta (Zila László – Zila Kávéház, Bp.)
 • 2008 – Szatmári szilvatorta (Zila László – Zila Kávéház, Bp.)
 • 2007 – Madártejtorta (Zila László – Zila Kávéház, Budapest

A Major Cukrászda jóvoltából mi is megkóstolhattuk a tortákat, egyszerűen nem találtunk rá szavakat mennyire finoman készítették el eme két csodás édességet, ha tehetitek itt is kóstoljátok meg a tortákat.

Képek: index.hu, 24.hu, mindmegette.hu

 Kellemes tortázást mindenkinek! :)

Szólj hozzá

magyar torta kisokos cukormentes ország tortája