Tiszta étkezés és tudatosság - ez a két legfontosabb dolog, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen a fogyókúrád. Mindkettő kulcsa pedig az, hogy ne csábulj el. Ehhez pedig nem is tudod, mennyit segíthet egy határidőnapló diétanaplóvá történő alakítása. Mutatjuk, hogyan kezdj neki.
A diétanaplót kétféleképpen lehet vezetni: vagy részletesen rögzíted, hogy mikor mit ettél, mennyit ittál, vagy pedig azt tervezed meg benne, hogy mikor mit fogsz enni és emellett mennyi folyadékbevitelt akarsz véghezvinni. Az első változatot korábban már bemutattuk nektek, IDE kattintva felidézhetitek, hogy egy dietetikussal történő konzultációt megelőzően ennek miért van kulcsfontosságú jelentősége. Most éppen ezért már a következő lépésről lesz szó, nevezetesen a heti étrend megtervezéséről és annak betartásáról.
A kifejezetten hölgyek számára készülő Dolce Blocco Secret Calendarok azért rendkívül jók, mert egyrészről felépítésükből adódóan tökéletesen alkalmasak a napi ötszöri étkezés vezetésére, másrészről hátsó részükben konkrét gyakorlati tanácsokat és javaslatokat is megfogalmaznak a készítők a fogyókúrázók számára. Íme öt dolog, amit mindenképpen szem előtt kell tartani, mielőtt belevágunk az étrend-tervezésbe:
- Ne éheztesd magad, a koplalással csak átmenetileg lehet fogyni, nincs varázslat, csak matek!
- Nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszel. Elengedhetetlen a víz, a lassú felszívódású szénhidrát, a fehérje és a jó zsírok.
- Napi étkezésed kb. 30 százaléka legyen fehérje.
- Fogyasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, mint a zabpelyhet, a barna rizst, hüvelyeseket, olajos magvakat.
- Fehérjeforrásaidat variáld, étrended változatosan tartalmazzon csirke és pulykamellet, halakat, zsírszegény túrót, sovány marhahúst.
Ezt követően pedig tarts be 10 szabályt és állj neki az étrended megtervezésének!
1. Söpörd ki a konyhádból a diétádba nem illeszkedő alapanyagokat, csak olyan élelmiszereket tárolj otthon, amiket fogyaszthatsz.
2. Ha irodában dolgozol, készítsd el, mérd ki és csomagold el a munkaidőd alatt elfogyasztandó ételeket. Ezeket reggel vidd magaddal, még véletlenül se felejtsd a hűtőben.
3. Használj a tervezés során különböző színeket, a főétkezéseket jelöld mondjuk sötétebb, a kiegészítő étkezéseket pedig világos színnel.
4. Ne hagyd ki a reggelit! A kávéd mellé mindenképpen egyél pár falatot, ami lehet granola, rozskenyér, zabkása vagy akár szénhidrát csökkentett kakaós csiga is.
5. Gyümölcsöket a délelőtti órákban fogyassz, tízóraira egy alma, vagy körte tökéletes választás lehet, de ilyenkor még belefér egy kis fürt szőlő vagy szilva is.
6. Ne maradjon ki az uzsonna se: csomagolj el magadnak egy marék mandulát, cukormentes túrókrémet vagy joghurtos túrórudit.
7. Ebédre kiadós ételt találj ki, a fehérjék mellé tervezz vitamindús, rostos zöldségeket is, melyek az emésztésedet is serkentik.
Vacsorára gazdag leveseket és laktató salátákat tervezz.
Igyál napi 2-2,5 liter folyadékot! Ezt vésd fel magadnak mindenképp, hogy rögzüljön, akárhányszor ránézel. Ha gondjaid vannak a folyadékbevitellel, néhány tippünket olvasd el mindenképpen IDE kattintva.
Tervezz be mozgást is. Tudom, tudom, munka mellett baromi nehéz. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kisfiamat beírattam úszásra, hetente kétszer egy óra a tanfolyam. Amíg ő a kismedencében tanul, addig én a nagyban úszom a köröket. Mindenki boldog.
Az első pár hét lehet, hogy nem lesz egyszerű, de biztos vagyok abban, hogy hosszútávon csakis nyerhetsz az étrend-tervezéssel és a tudatos hozzáállással. Ha Te is beszereznéd azt a naplót, amit én használok, nézz körül ITT a heti tervezők között.
Eszter
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.