Mákos mandarinos fánkkal újíts farsangkor

2017. január 20. 07:17 - Lollipopnasik

Imádunk kísérletezni az ízekkel, az alapanyagokkal és azzal, miként tudunk úgy finom desszerteket készíteni, hogy az a lehető legkevesebb szénhidrátot tartalmazza. Erre egy jó módszer az, ha a száraz hozzávalók közül a lisztet részben őrölt olajos magvakra (dió, mogyoró, mandula, mák, stb) cseréljük. Mi most kelesztés nélküli fánkot készítettünk, ami nagyjából 15 perc alatt elkészül és kétharmaddal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos verzió.

makos2.JPG

Tovább
komment

Figyelem! Többé nem hizlal a lángos!

2017. január 19. 08:00 - Lollipopnasik

Töredelmesen bevallom, hogy imádom a lángost. Tejföllel és sok sajttal. Pont úgy, ahogyan a strandon készítik a kis bódéban. Meg a piacon. Meg a Gyermekvasútnál. Meg Hűvösvölgyben a lángosozóban.

edesburislangos2.JPG

De az ember lánya így karácsony után, az újévi fogadalom erős szorításában nem engedheti meg csak úgy magának a zsírban tocsogó, finomlisztes változatot, így aztán nem volt más hátra, ki kellett kísérletezni egy szénhidrátszegény, ám ugyanolyan ízélményt adó lángost. Az eredmény pedig felülmúlta a várakozásokat.

Egy nagy édesburgonyát megpucolunk, felkockázunk, enyhén sós vízben puhára főzünk, majd összeturmixolunk. Még langyos legyen, amikor hozzászórunk egy fél zacskó expressz élesztőt, egy bögre szénhidrát-csökkentett lisztet és egy nagy csipet sót. Gyúrjuk össze, takarjuk le és pihentessük fél órát. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyon óvatosan két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

edesburislangos1.JPG

Ha tudjuk, törekedjük arra, hogy inkább kézzel húzzuk és a nyújtófát ne nyomjuk rá erősen, ugyanis kijönnek azok a kis légbuborékok, amiket az élesztő csinált a tésztába, így kemény lesz, nem pedig puha, foszlós. Én fánk szaggatóval szaggattam belőle nagyobb kör alakú darabokat, amiket aztán kézzel kinyújtottam és forró olajban pillanatok alatt kisütöttem. A tetejét alaposan kenjük meg tejföllel és szórjuk meg jó sok reszelt sajttal!

Jó étvágyat!

komment

Frankfurti leves, ha így készíted, még annak is ízlik, aki nem szereti!

2017. január 17. 08:58 - Lollipopnasik

A nevével ellentétben a levesnek semmi köze sincs Frankfurt városához. Eredete nem tisztázott, Németországban is fellelhetőek hasonló virslis levesek, viszont ott inkább fejes káposztát használnak, nálunk pedig kelkáposztával, virslivel, tejföllel és pirospaprikával készül ez az igazán finom leves. Nézzük a receptet:

img_20170115_120913.jpg

Tovább
komment

Nina gyümölcsrizse-ezt ki kell próbálnod!

2017. január 14. 11:31 - Lollipopnasik

Tegnap a kolléganőmtől kaptunk egy adag gyümölcsrizst, megkért, hogy kóstoljuk meg, mert szerinte elrontotta, kíváncsi volt a véleményünkre. Naná, hogy bevizsgáltuk. :) Annyira finom volt, hogy nehezen tudtuk abbahagyni, tele volt gyümölccsel, felidézte bennem a nyarat (amit már nagyon várok!), ezen inspirálódva elkészítettem növényi alapanyagokkal, cukormentesen, íme a recept:

 img_20170114_001207_11.jpg

1 bögre rizs
2,5 bögre növényi tej és víz
1 dl növényi tejszín
5-6 tk nyírfacukor
1/2 vanília rúd kikapart magja
meggy,barack,ananász, kivi, szeder
meggylé, fahéj

A rizst szűrőben megmosom, majd a vízzel meggylével és a tejjel együtt felteszem főni. Mikor megpuhult félrehúzom, letakarom, hagyom hűlni. Hozzákeverem a tejszínhabot (ízlés szerint felverhető), a nyírfacukrot, beleszórom a gyümölcsöket, fahéjjal, mandulával kakaóbabbal díszítem. Fóliával letakarom 1 éjszakát hagyom állni, másnapra isteni desszertet kapunk.

img_20170114_001230.jpg

A kedvenc tányéromban tálaltam. :)

Köszönöm Nina az inspirációt.

Jó étvágyat hozzá!

 

komment

Variációk fogyókúrás rétesre - 3 tuti töltelék-tippel

2017. január 12. 08:00 - Lollipopnasik

Az okosok azt szokták mondani, hogy a rétes annyira minimális tésztát tartalmaz, hogy ha a tölteléket cukormentes, szénhidrát-csökkentett változatban készítjük el, akkor a süteményünk is fogyókúrás lesz. Ezen felbuzdulva beszereztünk egy csomag teljes kiőrlésű réteslapot és három isteni töltelékkel töltöttük meg. Próbáljátok ki, ezt tényleg bátran ehetitek!

turosretes.JPG

Tovább
komment

Édesburgonyás fánk az idei farsang nagy durranása

2017. január 11. 08:00 - Lollipopnasik

A népszokás szerint vízkereszttől, vagyis január 6-tól egészen húshagyó keddig tart a farsangi szezon. Mivel a karácsonyfát a hétvégén már mi is lebontottuk, nem maradt más hátra, minthogy a tűlevelek felporszívózása után megjutalmazzuk magunkat egy finom fánkkal. De nem is akármilyennel!

edesburisfank1.jpg

Tovább
komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu