1979 óta a mai nap az élelmezés és a kenyér világnapja. A jeles napra mi egy isteni gluténmentes gyümölcskenyérrel készültünk, ami telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostokkal és egy hatalmas nagy adag szeretettel. :) És lehet, hogy picit randa lett, de borzalmasan finom és omlós!
Hozzávalók:
6 tojás fehérjéje
7 dkg nyírfacukor vagy ugyanennyi eritrit
7 dkg olvasztott vaj
10 dkg gluténmentes liszt, mi most 6 dkg köleslisztet kevertünk 4 dkg rizsliszttel
5 dkg őrölt kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
3 dkg mandula apró darabokra zúzva
3 dkg étcsokoládé feldarabolva
3 dkg szárított datolya apró kockákra vágva
3 dkg aszalt sárgabarack apró kockákra vágva
Melegítsük elő a sütőt, közben pedig készítsük elő a gyümölcskenyerünk tésztáját! A tojás fehérjéket az édesítővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk az olvasztott, ám azóta már langyosra kihűlt vajat és óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeverékünket, belereszeljük a citromhéjat és ismét jól összekeverjük. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Mehet bele a feldarabolt csokoládé, datolya és a sárgabarack és a mandula is. Arra figyelj vásárláskor, hogy az aszalt gyümölcsökből még véletlenül se az agyoncukrozott változatokat tedd a kosárba. De nézd csak, ezek közül bármit beletehetsz a gyümölcskenyér tésztájába:
A sütőformánkat, ami esetünkben püspökkenyér-forma volt (ha nincs, akkor kuglófforma vagy őzgerinc is tökéletes lesz), alaposan kivajazzuk, belisztezzük. Beleöntjük a masszát és közepes hőfokon nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Kövessük figyelemmel a sülését, 20 perc környékén végezzünk tűpróbát! Ha megsült a gyümölcskenyér, vegyük ki a sütőből, de a formánkból csak akkor próbáljuk meg kiborítani, ha már kihűlt.
TIPP: Bevallom őszintén a kisfiammal leültünk, készítettünk mellé cukormentes forrócsokit neki, kardamomos tejeskávét nekem és egy ültő helyünkben a felét meg is ettük. És hogy miként készítettük a két forró italt a gyümölcskenyér mellé?
A forrócsokihoz felforraltunk két deci tejet egy evőkanál cukrozatlan kakaóporral (használhattok 5 deka étcsokoládét is) és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel. Addig főztük, míg homogén állagú nem lett. A tetejére cukormentes tejszínhabot nyomtunk (jó sokat), amire egy pici fahéjat szórtunk.
A tejeskávét a szokásos módon elkészítettünk, cukor és édesítőszer nélkül, mert én úgy szeretem. A tetejére én is kaptam egy nagy adag tejszínhabot, amire egy késhegynyi kardamomot szórtam, ami pikáns ízt adott a forró italomnak. Próbáljátok ki Ti is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.