Babonás nép a magyar, nem vitás, ez pedig családunkra különösen igaz. Nagymamám rendkívül szigorúan betart minden játékszabályt, amit a népszokások írnak elő, így egyértelmű, hogy újévkor lencse, malac és rétes kerül az asztalra. Idén mi vendégeljük meg a családot, a hagyományos alapanyagok kicsit újragondolva fognak megjelenni az ünnepi menüben. A lencselevest tárkonnyal fűszerezzük és füstölt sajtos, valamint kolbász-chips-szel turbózzuk fel.
Szerencsét hozó lencse
Az új évnek mindannyian fogadalmakkal és nagy reményekkel vágunk neki. Megfogadjuk, hogy lefogyunk, hogy rendszeresen mozgunk, vagy hogy végre letesszük a nyelvvizsgát. A vágyak között pedig az egészség, a szeretet és az anyagi jólét jelenik meg rendre. A népi hiedelem szerint ezt segíti elő a lencse. A rengeteg apró szeme pénzt szimbolizál, s minél több lencsét eszünk, annál több pénzünk lesz.
És miért pont újévkor kell enni? Mert egy másik újévi babona úgy tartja, amit január elsején teszünk, az egész éves tetteinket szimbolizálja. Mindenkinek a fantáziájára bízzuk, mit csináljon még újévkor a lencse-evésen kívül ;)
Tárkonyos lencseleves
25 deka lencsét beáztatunk minimum két órára. Ezt követően, ha nem akarjuk, hogy felpuffadjunk a levestől, öntsük le róla a vizet. Egy kis fej vöröshagymát vágjunk apróra és kevés olajon pároljuk üvegesre. Teszünk rá egy evőkanál szénhidrát-csökkentett lisztet, szintén egy evőkanál pirospaprikát, megkeverjük, majd felöntjük 1,5 liter alaplével. (1,5 liter víz+leveskocka is tökéletes alaplének.)
Pucoljunk meg egy sárgarépát, egy fehérrépát, egy gerezd fokhagymát. A fokhagymát törjük meg és egybe dobjuk bele a lébe, a répákat kockázzuk fel és úgy adjuk hozzá a leveshez. Mehet bele áztató víz nélkül a lencse is. Két babérlevél és egy teáskanálnyi tárkony fog különleges ízt adni levesünknek. Ha megpuhult minden, egy kis pohár tejföllel behabarjuk. Ha abszolút görög ízvilágot szeretnénk követni, tejföl helyett használjunk görög joghurtot! Ízlés szerint adhatunk hozzá még pár csepp citromlevet is. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk pihenni pár percig tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek a citromos tejfölös habarással.
Füstölt sajtos és kolbász-chips
A hajszálvékonyra felkarikázott szárazkolbászokat forró zsiradékon nagyon rövid idő alatt süssük ki, majd konyhai papírtörlőn itassuk le. Finom roppanós lesz pillanatok alatt.
A kemény füstölt sajtot reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a reszelt sajtokból készítsünk kisebb halmokat. 180 fokos sütőben addig süssük, amíg a sajt meg nem olvad. Ekkor szedjük ki és hagyjuk, hogy kihűljön magától. Az olvadt sajt hirtelen megdermed és máris elkészült a chips-szünk. Tálaláskor kínáljuk a leves mellé mindkettőt!
Jó étvágyat és boldog újévet mindenkinek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.