Szerencsére nagy a család sokfelé megyünk a Húsvéti Ünnepek során, így nekem egyelőre nem kell egy teljes menüt összeállítani. Általában megosztjuk, hogy ki mit visz, hogy ne minden egy emberre háruljon. Rákérdeztem, hogy idén mivel készüljünk, hummus volt a kérés, sokan szeretik a családból, így készítettem mellé pizzatésztát, hosszúkásra vágtam a zöldségeket, mellyel majd lehet mártogatni. Íme az idei húsvéti mártogatósunk receptje:
Hummus2 db csicseriborsó konzerv1 tk só4 ek tahini1 gerezd fokhagyma1 tk őrölt római kömény2 ek citrom leve6 ek olívaolaj6 ek vízfriss koriander/ petrezselyem levél1/2 tk piros paprika
A csicseriborsót hideg vízzel leöblítem. A hozzávalókat (a paprika és a petrezselyem kivételével) az aprítóba teszem, elkezdem pépesíteni, ha a masszánk túl sűrű, akkor teszek hozzá pár evőkanálnyi vizet, a megfelelő állag elérése érdekében.
A tahini otthon is elkészíthető, az egyik alapszabályunk, amit otthon is el tudunk készíteni, nem vesszük meg boltban, hiszen úgy drágább és tele nyomják tartósítószerekkel, állagjavítókkal, ízfokozókkal... erre nincs szükségünk. Íme a tahini recept, mely hűtőben kb.1 hétig eláll.
Tahini
5 dkg szezámmag2 evőkanál olívaolaj1 ek citromlésóvíz
A szezámmagot teflonos serpenyőben 1 ek olívaolajon megpirítom, gyakran megkeverem vagy megrázom, mert nagyon gyorsan leég. Maximum 2-3 perc alatt ez a lépés elkészül. Félreteszem hűlni a magokat. Ha szobahőmérsékletűvé hűlt a szezámmag, a többi hozzávalóval együtt az aprítóba teszem, pépesítem. Amennyiben a tahini túl sűrű tegyünk hozzá egy pici vizet, turmixoljuk. Ezt az adagot, majdnem teljesen felhasználtam a hummushoz.
Pizza tészta
20 dkg teljes kiőrlésű liszt2 tk sütőpor/ szódabikarbóna1/2 tk só1/4 tk cukor1 dl natúr joghurt1 ek olívaolaj1 tojás
A sütőt előmelegítem 180-200 fokra. Összekeverem a száraz hozzávalókat. Egy másik tálba jól összedolgozom a nedves alapanyagokat, majd kanalanként adagolom a száraz mixet, addig keverem, míg egy homogén tésztát kapok. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtom, majd kiolajozott tepsire teszem a kerek alakú tésztát (természetesen lehet négyzet alakú is:) ) 15-20 perc alatt megsütöm, a tetejét lekenem fokhagymás olívaolajjal (ezt megtehetem a sütés előtt, igény szerint sajtot is szórhatunk rá), tetszőleges formára vágom, a hummus-szal együtt tálalom.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.