A tökéletes kávéhoz a tesztelésen vezet az út. Több ezer kávéfajta közül megtalálni a számunkra leginkább tetszőt, szinte lehetetlennek tűnik. Már csak azért is, mert gyakran a hangulatunk is meghatározza azt, milyen feketére vágyunk: reggel egy erős dupla presszóra, ebéd után egy könnyű latte-ra, egy fárasztó munkanap után pedig valami különlegesre. Ha azonban hosszú távon keressük az igazit, érdemes elvégeznünk ezt az egyszerű, kilenc lépésből álló kóstolási szeánszot.
A HVG Kiadó gondozásában megjelent Anette Moldavaer Kávé szenvedély című könyvében mindent megtudhatnak a kávérajongók kedvenc italukról: honnan származik, mi a helyes pörkölési technika, hogyan kell olyan bámulatos latte art-ot készíteni, amit még a profi baristák is megirigyelnének. Emellett pedig bemutatja a szakszerű kóstolás fázisait is.
A hadművelethez szükségünk lesz kávédarálóra, digitális mérlegre, csészékre és különböző kávébabokra. Ha minden hozzávaló rendelkezésünkre áll, kezdhetjük is a tesztet!
1. 12 gramm kávébabot őröljünk közepes finomságúra, majd töltsük az egyik csészébe.
2. Ismételjük meg ezt a többi fajtával is.
3. Miután mindegyik csésze megtelt, először szagoljuk meg őket és írjuk fel, milyennek találtuk az aromákat.
4. Forraljunk fel vizet, hagyjuk visszahűlni 90-94 fokosra, öntsük fel vele a csészéket.
5. Négy percig hagyjuk ázni a kávét.
6. Fogjunk meg egy kanalat, törjük át finoman a kávé tetején képződő réteget, majd hagyjuk, hogy lerakódjon. Ha a réteg megtört, emeljük a csészét az orrunkhoz és szippantsuk be az aromákat.
7. Ha minden kérget megtörtünk, szedjük le a kávék tetejéről a habot és az úszó őrleménydarabokat.
8. A kóstolás lassan, kanálból történjen, hogy a kávé az egész szájpadlásunkat beborítsa. Elemezzük a kávé testességét, ízét.
9. Teszteljük a csészék tartalmát újra és újra, ahogy hűlnek, változik az ízük. Készítsünk jegyzeteket, ezek segítségével tudjuk majd kategorizálni és jellemezni a kóstolt kávékülönlegességeket.
Kíváncsi vagy száznál is több kávé-receptre a világ minden tájáról? A flat white-tól a frappé mochán és az affogatón át a café au lait-ig ebben a fantasztikus könyvben mindent megtalálsz. A Kávé szenvedélyben ott van minden, amire a tökéletes kávé megalkotásához szükségünk lehet. Keresd a HVG Könyvek weboldalán IDE KATTINTVA! A 224 oldalas könyv most 3400 forintért megvásárolható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.