5 +1 biztonsági tanács: Így válassz natúrkozmetikumot

Cikksorozatunk első részében - melyet IDE kattintva el tudtok olvasni, ha lemaradtatok róla - felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy nem minden natúrkozmetikum éri meg, hogy akár egyetlen fillért is áldozz rá. Rámutattunk arra is, hogy többnyire nem is feltétlenül a száz százalékig organikus krémek a legjobb választások. Most egy lépéssel közelebb megyünk a célunkhoz, nevezetesen a tökéletes natúrkozmetikum kiválasztásához azzal, hogy összegyűjtöttünk 5+1 biztonsági tanácsot, amelyet mindenképpen tartsatok szem előtt akkor, amikor leemeltek a polcról egy krémet, vagy megnyomjátok a "kosárba helyez" gombot egy webshopban.

natur1.jpg

1. tipp: Szánj időt a tájékozódásra!

Azt, hogy mi a natúr, a bio és a vegán kozmetikumok kritériuma, arról előző cikkünkbe már írtunk, de még így is számos olyan fogalom van, amivel, ha nem vagy tisztában, olyan lesz az arcápolód vásárlása, mintha tűt keresnél a szénakazalban. Mi az, hogy dermatológiailag tesztelt? Mit jelent, hogy hipoallergén vagy éppen illatmentes? Tegyük tisztába ezeket a fogalmakat!

  • Dermatológiailag tesztelt - bőrgyógyászatilag tesztelt, de nem jelenti azt, hogy a szakemberek jó véleménnyel vannak róla.
  • Hipoallergén - kevéssé allergizáló, de nem jelenti azt, hogy antiallergén lenne.
  • Illatmentes - nem tartalmaznak illatosító anyagokat

natur4.jpg

2. tipp: Ismerd meg, hogy mik azok az anyagok - különösen a kőolajszármazékok - amelyeket mindenképpen el kell kerülnöd.

Annak ellenére, hogy a kőolajszármazékokat elvileg nem tartalmazhatnak natúrkozmetikumok, érdemes tisztában lenni ezek nevével és megjelölésével, hogy véletlenül se fuss bele olyan termékbe, ami egyrészről rákkeltő anyagokkal lehet szennyezett, másrészről pedig fokozottan allergizálhatja a bőrödet.

A leggyakoribb kőolajszármazékok az alábbiak:

  • mineral oilnak nevezett szintetikus zsír
  • paraffin
  • vazelin
  • petrolatum
  • ceresin

Na, de van még egy sor olyan anyag, ami tiltólistára tehető, ha kiváló minőségű kozmetikai szert szeretnél az arcodra kenni. Ilyen alapvető követelmények a következők:

  • Legyenek PEG-mentesek, vagyis polyethilen glycol-mentes legyen - a szert többnyire hatóanyagok kioldására használják
  • Se az erősen toxikus formaldehid, de annak származéka ne legyen benne!
  • Ne tartalmazzon szintén súlyosan allergizáló akrilátumokat és hidrogenizált növényi olajokat, vagyis transzzsírsavakat.

3. tipp: Vigyázz, mivel van tartósítva!

Teljesen egyértelmű, hogy tartósítószerekre szükség van a termékek eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében, az azonban nagyon nem mindegy, hogy mivel oldják ezt meg a gyártók. Vannak természetes és szintetikus tartósító szerek is, értelemszerűen arra kell törekedni, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek az előbbieket tartalmazzák. A parabének abszolút tiltólistásak, ugyanis ezek igazoltan növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

paraben.jpg

4. tipp: Kerüld a felesleges adalékanyagokat

Kerüld a mesterséges színezékeket és illatanyagokat, érzékeny bőr esetén törekedj arra, hogy illóolajat se tartalmazzon kozmetikai szered.

5. tipp: Ismerd meg a jó összetevőket!

Olyan termékeket készülsz vásárolni, melyeket naponta a bőrödre fogsz kenni, ezért mindenképpen fontos tisztában lenned azokkal a jó összetevőkkel, melyeket érdemes a címkék tanulmányozásakor felfedezned. A bőrödnek hidratálásra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, éppen ezért kencéid tartalmazzák az alábbiakat:

  • olyan nedvességmegkötő anyagot, mint a hialuron vagy a panthenol
  • E vitamint, beta karotint és egyéb karotin származékokat illetve probiotikumokat
  • telítetlen zsírsavakat tartalmazó hidegen sajtolt növényi olajokat, mint például az argán olajat, a homoktövis olajat, a sárgabarackmag-olajat vagy éppen a jojoba olajat
  • natúr vajakat - ha nem szereted a shea vajat, keress mangó vajat, kókuszvajat vagy a vicces nevű murumuru vajat
  • lehet bennük aloe vera, növényi kivonatok, allergiamentes kamillakivonatok és a damaszkuszi rózsához hasonló virágvizek is.

natur3.jpg

+1 tipp: Figyelj a jelekre!

Egyértelmű üzenetet küld a bőröd számodra, ha nem megfelelő terméket választottál. Ha nem szívódik be könnyedén, ha kiszárítja a bőrödet, irritációt vagy egész egyszerűen diszkomfort érzetet kelt, azonnal hagyd abba a termék használatát.

Ne félj szakértő segítségét kérni választáskor, nem kell tökéletesen tisztában lenned hatmillió összetevővel és antiallergén anyaggal. Vásárolj olyan helyen, ahol rendelkezésre áll a szakképzett tanácsadó, aki minden kérdésedre megnyugtató választ tud adni és nem csak azért teszi ezt, hogy még több terméket adjon el.

natur5.jpg

Ha webshopból rendelsz, különösen legyél körültekintő. Soha ne vásárolj olyan helyről, amelynek nincs igényes, komoly weboldala és ahol nincs egy telefonszám, amin keresztül fel tudod venni velük a kapcsolatot és feltehetnéd kérdéseidet. Csak olyan terméket válassz, ami mellett közzé van téve a használatának leírása és az összetevőinek a listája. Ha elbizonytalanodnál, inkább keress tovább, kutass a számodra legmegbízhatóbb natúrkozmetikai forrás után. Keress olyasvalakit, akire nyugodtan rá tudod bízni gyönyörű arcbőrödet, és aki ezzel a bizalommal nem fog visszaélni.

Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://lollipopnasik.blog.hu/api/trackback/id/tr1712946259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.10. 13:43:10

Persze, majd valami ajurvédikus túlárazott szart fogok magamra kenni, ami bár hatástalan, de legalább kib@szott drága.

Talán elvárható lenne egészséggel kapcsolatos cikkben, hogy a glikolt ne glycolnak, a polietilént meg polyethilennek írják. Ennyit a szakmaiságról... Bravó!

Mikkamak 2017.10.10. 15:26:52

Sajnos ez a cikk hemzseg a hibáktól. Csak egy pár belőlük:

- Hipoallergén, bár előszerettel alkalmazzák, nem hivatalos/tudományos meghatározás. Azt jelenti, hogy nem tartalmazza az ismert allergéneket, de mivel bármire előfordul allergia, így természetesen ez nem lehetséges.

- A bio cuccokban található növénykivonatok jó része bizony kémiai úton kerül kivonásra, megváltoztatásra, így semmiképpen sem természetesebb, mint a nem bio.

- A parabének nem bizonyítottan növelhetik a mellrák előfordulását (nincs ilyen tudományosan elismert bizonyíték), hanem gyanítják róluk, hogy endokrin diszruptor hatásuk lehet (tehát a belső elválasztású mirigyeket zavarhatják meg). De még ez sincs bizonyítva. Ennek ellenére persze praktikus elkerülni őket.

- Viszont, ha már a biosabb cuccok felé kacsintgatunk, akkor csakis olyat válasszunk, amelyik ún. airless csomagolásban vagy pumpás kiszerelésben van. Tehát olyanban amibe kézzel nem tudunk belenyúlni (nem megfelelően konzervált krém + a kézről bekerülő bacik = jó fertőző koktél napokon belül). Az airless az a levegő oxidáló hatáásától is védi a kényes összetevőket (a C vitamin pl. a napfény és a levegő hatására teljesen lebomlik).

- Ezen felül pedig a különféle bio krémek tele vannak olyan anyagokkal - pl. növények - pl. az előszerettel alkalmazott levendula - esszenciális olajai (tehát az illatos olajok), citrusfélék kivonatai, alkohol (a sima etilalkohol) - melyek kifejezetten irritálják a bőrt, természetes működését megzavarják, fényérzékenyítenek és így nemhogy nem fiatalítanak és óvnak, hanem felgyorsítják a bőr öregedését. Nemcsak a mesterséges illatosító anyag káros ugyanis!

Igen, a krémek mellé tálalt sztorik mindig arról szólnak, hogy már évszázadok óta használják az adott összetevőket, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy évszázadokig vidáman fehérítették magukat az emberek ólommal, miközben az alapvető tisztálkodást meg hanyagolták. Csak azért, mert valami régen jó volt, nem biztos, hogy a mai ismeretek szerint is az.

- Ha utána akarunk nézni az egyes összetevők hasznosságának/hatásának, akkor pedig lehetőleg ne az adott terméket gyártó cég honlapján nézelődjünk. Ott úgyis csak csupa szépet és jót fognak róla mondani.

Lollipop

Táplálékintoleranciával küzdesz, esetleg fogynál? Itt olyan recepteket találsz, amik garantáltan megkönnyítik majd az életedet, legyen szó átmeneti diétáról vagy egy olyan életmódról, ami végig kísér az utadon. Ez a Lollipop, az egészséges ételek birodalma.

Facebook oldaldoboz

Címkék

10 perc alatt (1) 5peres (1) 5 lépéses (1) áfonya (10) agaragar (2) ajak (1) ajándék (1) ajkak (1) ajvár (2) akácméz (1) alakor (1) alakor liszt (1) alapanyag (1) alma (25) almafánk (1) almás (2) almaszósz (1) amarant (3) amerikai (3) ananász (4) ánizs (1) aprókedvesség (1) aprósütemény (2) arany galauska (1) arcpakolás (1) aszalt gyümölcs (7) ausztria (1) avokádó (14) b (1) bab (1) bacon (2) banán (12) barack (5) barátokkal (1) bármikor (1) bazsalikom (6) bébispenót (2) befőtt (4) befőttek (2) befőzés (19) bejgli (2) bio (1) bodyart (1) bodza (1) bögrés (2) bogyós gyümölcs (2) bonbon (2) bőrradír (1) brazil (2) brokkoli (1) brownie (3) bruscetta (1) buci (1) bukta (1) Buli (1) bundáskenyér (1) c-vitamin (1) cékla (3) célok (1) cheddar (3) chia (3) chia mag (12) chili (1) chips (1) ciabatta (1) citrom (5) császármorzsa (1) cseresznye (1) csicseriborsó (2) csiga (2) csili (3) csipkebogyó (1) csíra (1) csíráztatás (1) csoki (12) csokibolt (3) csokis (9) csókok (1) csokoládé (6) cukkini (8) cukor (2) cukormentes (52) curry (4) datolya (3) Datolyaszilva (1) délután (3) délutáninasi (1) derelye (1) desszert (6) diab (1) diabetikus (18) diéta (13) diétanapló (1) diétás (4) dinnye (2) dió (4) diópótló (1) diós (1) dip (1) döntő (1) durumliszt (1) ebéd (2) édes (108) édesburgonya (12) édesítőszer (1) édesség (14) édes burgonya (2) egészség (9) egészséges (23) egyszerű (5) ehető (1) életmód (39) élsztő nélküli (1) energia (3) eper (14) eperszósz (2) eritrit (3) este (1) étcsoki (7) étcsokoládé (3) ételízesítő (1) fagyasztott (1) fagyi (5) fah (1) fahéj (18) falatka (1) falatok (3) fánk (9) fanta (1) fantaszelet (1) farsang (3) fehérrépa (1) fehér csokoládé (1) fehésbab (1) felkészülés (1) feta (2) film (1) filmezés (1) finom (3) finomság (7) főétel (1) fogyókúrás (4) fokhagyma (4) fondü (1) forralt bor (2) forró (1) forró csoki (4) főzésnélküli (1) főzés nélküli (1) frissítő (3) frittata (1) füge (4) füstöltsajt (1) füstölt sajt (1) fűszerecet (1) fűszerek (2) fűszerolaj (1) garnéla (6) gasztróajándék (4) gazpacho (1) gesztenye (8) gluténmentes (80) gnocchi (2) goji bogyó (5) golyó (1) golyók (2) gomba (6) gombóc (1) görög (2) görögdinnye (1) görögjoghurt (1) görög joghurt (2) gránátalma (3) granola (9) grill (3) grillsajt (1) grissini (1) gumicukor (2) gyesztenye (1) gyógynövény (3) gyömbér (8) gyors (12) gyorsan (3) gyümölcs (36) gyümölcskenyér (3) gyümölcsös (53) gyümölcspüré (2) gyümölcsrizs (1) hab (1) habcsók (1) hagyma (1) hajdina (2) hajdinaliszt (1) halloween (3) Halloween (1) hangulat (1) határidőnapló (2) házi (1) házilag (5) házi lekvár (2) házi nutella (1) hekk (1) hideg (1) hidegtál (1) hideg desszert (4) hideg ellen (6) hidratálás (2) hummus (2) hűsítő (3) húsleves (1) Húsvét (1) húsvét (3) hütte (1) hvg (1) időbeosztás (2) immunrendszer (1) India (1) influenza (1) infografika (3) interjú (1) ital (46) italok (37) itt a tavasz (2) ízletes (1) jam (2) játék (5) játssz (1) jég (2) jeges (1) jegeskávé (1) jegestea (1) jégkása (2) jégkrém (1) jóga (1) joghurt (7) josta (1) jótékonyság (1) juhtúró (1) kakaó (14) kakaóbab (1) kakukkfű (1) kalács (1) kandírozás (1) kápia paprika (6) karácsony (28) karácsonyi ajándék (9) karamell (1) kardamom (4) karfiol (3) karob (1) kártyázáshoz (1) kása (1) kaszinótojás (1) kávé (12) kávé mellé (3) kecskesajt (1) kedvenc (1) keksz (11) kekszmorzsa (1) kelkáposzta (1) kellemes percek (2) kelt tészta (1) kence (2) kenyér (6) kenyérlángos (2) kesudió (1) ketchup (1) ketogén (1) kézápolás (1) kezdőknek (1) kézműves (2) kézzel készített (1) kifli (1) kisokos (79) kivi (2) kiwi (1) kókusz (7) kókuszgolyó (5) kókuszkrém (2) kókuszliszt (3) kókuszolaj (4) kókusztej (7) kolbász (2) köles (2) kölesliszt (1) könnyen (2) könnyű (4) könyv (24) könyvajánló (26) köret (1) koriander (1) körte (4) kóstolás (1) kovászosuborka (1) krém (1) krémleves (17) krémsajt (1) krémtúró (3) kuckózás (1) kuglóf (2) kukorica (4) különbség (1) különleges (3) kürtöskalács (1) laktózmentes (33) lángos (3) latte (1) lazac (1) lecsó (2) lekvár (19) lekvárok (5) lencse (2) lepény (1) levendula (4) leves (18) liba (1) libatepertő (1) likőr (1) lime (3) limonádé (4) linzer (2) lisztmentes (15) maandula (1) madártej (2) mag (1) magok (3) magyar (1) majonéz (1) majoranna (1) mák (7) málna (6) mandarin (2) mandula (25) mandulaliszt (2) mandulatej (2) mango (5) mangó (1) mangolassi (1) maracuja (1) marcipán (2) mártogatós (8) márton nap (1) mascarpone (6) matcha (1) mazsola (2) meccs (1) medvehagyma (3) Medvehagyma (1) meggy (6) meggyes (1) meglepetés (1) meleg napokra (1) menta (7) mesekönyv (1) mexico (1) méz (7) mézes (1) mézeskalács (7) mézespuszedli (1) mikulás (2) mindenmentes (8) mixit (1) módszertan (1) mogyoró (4) mogyorókrém (1) mogyoróvaj (3) motiváció (1) mozgás (1) mozzarella (1) muffin (6) mug cake (1) munka (1) mustár (1) mutatós (1) müzli (3) műzli (1) naarancs (1) nagyi (1) napindító (1) napló (1) nápolyi (1) narancs (10) nasi (6) nassolás (2) nátha (1) natúr (4) natúrkozmetikum (4) nemzetközi (1) ne hagyd ki (1) nokedli (1) növényi tej (1) nudli (1) nutella (5) nyaírfacukor (1) nyalánkság (1) nyári (1) nyírfacukor (4) olajos mag (1) olasz (2) olaszország (2) önvédelem (1) oregánó (2) organikus (1) ország tortája (1) ősbúza (1) összeállítás (7) összehasonlítás (1) összejövetelekre (1) ősz (4) őszibarack (4) padlizsán (2) padlizsánkrém (1) palacsinta (8) pálcikás (1) paleo (6) panini (1) panna cotta (1) paprika (1) paradicsom (9) paradicsomszósz (4) paraj (1) parajd (1) párnácska (1) páromnak (1) party (2) párválasztás (1) pástétom (5) paszternák (1) péksütemény (1) pesto (3) pirítós (1) piskóta (2) piskótatekercs (1) pisztácia (1) Pite (1) pite (3) pizza (6) planner (1) pogácsa (9) pogi (2) pohárkrém (6) polenta (1) popcake (1) popcorn (1) praktika (1) próbáld ki (2) programajánló (1) protein (6) psziché (1) puding (3) puffancs (1) puszedli (2) quiche (1) quinoa (5) raffaello (1) ratatouille (2) recept (161) receptek (28) reggel (3) reggeli (33) répa (5) rétes (1) ribizli (1) ricotta (3) rizs (1) rizsliszt (2) ropogós (1) ropogtatni való (1) rozmaring (2) rózsa (1) sajt (18) sajtchipsz (1) sajtkrém (1) sajtos (1) sajtosrúd (2) sajtszósz (1) sajttorta (1) saláta (4) sárgabarack (3) sárgaborsó (1) sárgadinnye (1) sárgarépa (6) shake (1) siker (1) smink (1) smoothie (16) (2) sodó (2) som (1) sonka (1) sópárna (2) sörkorcsolya (1) sós (73) spenót (4) spenótos táska (1) sport (2) strand (1) sültgesztenye (1) superfood (1) sütemény (4) sütésnélküli (1) sütés nélküli (1) sutlak (1) sütőtök (13) sütőtökpüré (4) szalancukor (1) szárított alma (1) szeder (3) szegfűszeg (3) szemkörnyékápoló (1) szendvics (2) szénhidrátmentes (2) szénhidrát csökkentett (22) Szentendre (1) szépségápolás (12) szezámmag (1) szezonális (1) szilva (4) Szilveszer (1) színes (1) szójamentes (4) szőlő (5) szőlőlé (3) szörp (2) szósz (4) születésnap (1) szülinap (1) szuperélelmiszer (1) tahini (1) tallér (1) tápióka (2) tápláló (1) társas (1) társasozáshoz (1) tavasz (1) tavaszi ital (1) tea (10) teakeverék (1) tea mellé (1) tej (1) tejberizs (2) tejmentes (28) tejszín (4) tekercs (1) tél (4) télen (1) teljes kiőrlésű (5) tepertő (1) tepertőkrém (1) természetes (1) természetes vitamin (1) terv (1) testradír (1) tesz (1) teszt (7) tészta (1) timemanagement (1) tipp (15) tiramisu (2) tízora (1) toast (1) tócsni (1) tojás (7) tojáskrém (1) tojásmentes (8) tök (2) tökmag (8) tökmagliszt (1) tökmagolaj (1) tökpüré (1) tonha (1) tonhal (1) tönköly (2) töpörtyű (1) töpörtyűkrém (1) torma (1) török konyha (1) torta (9) trópusi (1) trüffel golyó (2) trükkök (1) túra (1) turmix (10) turmixok (3) túró (16) túrógombóc (3) túrókrém (3) túrós (3) túró rudi (1) tuti tipp (1) tv előtt (1) uborka (5) update (1) utifűmaghéj (1) útifűmaghéj (1) uzsi (2) uzsonna (2) vacsora (7) vajas (1) vajkrém (1) valentin nap (2) válogatás (1) vanília (14) vaníliapuding (4) vaníliasodó (2) vargánya (1) vb (1) vega (11) vegán (13) vegan (1) vegeta (2) vegetáriáus (1) vendégváró (1) videó (11) virág (3) virsli (1) vitaminok (2) víz (2) vizes vb (1) vizilabda (1) whisky (1) xylit (7) zab (3) zabkása (1) zabkeksz (3) zabkorpa (1) zabliszt (2) zabpehely (18) zabpehelyliszt (5) zabsüti (1) zeller (3) zöldbanán liszt (1) zöldfűszer (1) zöldség (1) zöldségek (2) zöldturmix (1) zöld tea (4) zsemle (3) zsírégetés (1) zsömle (1) zumba (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása