Minden évben hatalmas lelkesedéssel vetem bele magamat a lekvárfőzésbe. A korábbi években főztem már össze csokoládét és meggyet, hogy fantasztikus Cherry Queen dzsemet kapjak végeredményként, tavaly pedig a narancsos-sárgarépás-sárgabarackos változattal nyomultam, ami megszólalásig Kubu-ízvilággal lepte meg a lekvárimádó kisfiamat.
Idén sokat morfondíroztam, mit is kellene csinálni, kezdetben a levendulát akartam hasznosítani ilyen módon, de megmondom őszintén, nagyon féltem attól, hogy ellevendulázom a baracklekvárt és végül egy szappanos ízű, vécéillatosítóra hasonlító szagú masszát kapok. Végül a dédi vidéki kertjében jött az ihlet miután leszedtem az egresbokor bőséges és csodálatosan érett termését. Ez bizony bodzát követel! A bodza viszont elvirágzott, így felkutattam a környék egyetlen cukormentes bodzaszörpjét és azzal álltam neki a lekvárfőzésnek.
Maga a dzsem elkészítése nem volt egy nagy ördöngösség. Egy lábasba beleborítottam a nagyjából fél kiló megmosott egresemet, felöltöttem 2,5 deciliter édesítőszeres bodzaszörppel és alacsony lángon elkezdtem főzni. Elsőként krumplinyomóval zúztam össze, majd hozzáadtam egy púpozott teáskanálnyi agar-agart. Tartósítószert és dzsemfixet semmiképpen sem akartam használni, a szörp miatt viszont eléggé híg állagú volt a lekvár, muszáj voltam hozzáadni valamilyen zselésítő anyagot. Az agar-agar természetes, egészséges, jó választás volt.
Amikor elkezdett sűrűsödni és szépen rotyogni, botmixerrel homogén állagúra pürésítettem és gyors mozdulatokkal előre sterilizált üvegekbe töltöttem. Öt percre fejjel lefelé fordítottam, majd mehetett is a kamra polcára. Elképesztően finom lett, érdemes kipróbálni.
Eszter
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.