A szőlő már az ókori rómaiak és görögök által is kedvelt gyümölcs volt, melyből az isteni nedűt, azaz a bort nyerték. Az ősz szüretekben gazdag időszak, a szőlő pedig ilyenkor nem csak, mint boralapanyag értékelődik fel, hanem mustként vagy szemezgetve is fogyasztható. De itt is érvényes az, hogy a mérték az érték vagy annyit ehetünk belőle, amennyi jól esik? Összegyűjtöttünk néhány érvet pro és kontra.
Pro:
1. Serkenti az agy működését.
2. Minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható benne.
3. Tele van káliummal, vasal, magnéziummal, rézzel, cinkkel, B és C vitaminnal.
4. Jó vízhajtó, segíti az anyagcseretermék kiürülését.
5. 100 grammban 74 kcal energiatartalomma rendelkezik.
6. A vörös szőlő kiváló antioxidáns és vasforrás, de jelentős vértisztító hatással is rendelkezik.
Kontra:
1. Magas cukortartalma miatt nem segíti a fogyókúránkat, a cukorbetegek pedig csak pár szemet ehetnek belőle, azt is akkor, ha beleszámítják a napi megengedett szénhidrátbevitelükbe
2. Haspuffadást okozhat.
3. Túlzott fogyasztása esetén erős hashajtó hatása érvényesül.
Összességében érdemes mértékkel fogyasztani különösen a délelőtti órákban, illetve megterhelő szellemi munkavégzés közben is segítségünkre lehet.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.