Összeállításunkban egy csokorba gyűjtöttük azokat a szuperélelmiszereket, amelyek rendszeres fogyasztásával erősíteni tudjuk immunrendszerünket. Ráadásul most hat szuper praktikát is megosztunk veletek annak érdekében, hogy az alapanyagokban rejlő ásványi anyagokat és vitaminokat a legjobb formában juttassátok be a szervezetetekbe.
1. Lilahagyma
A lilahagyma világszerte az egyik legnépszerűbb zöldségként van számon tartva. Igazi C-vitamin bomba, kvercetin nevű antioxidáns tartalma pedig gátolja a rákos sejtek szaporodását. Ortosavban bővelkedik, így védi a májat, de képes arra is, hogy megakadályozza a gyulladt pattanások kialakulását. Rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, magas króm tartalma optimalizálja a vércukorszintet. A benne lévő flavonoid miatt jó immunerősítő, baktérium és vírusölő.
TIPP: Kenyérre vékonyan szeletelve vagy egyszerű salátaként - párcsepp citromlé és 100%-os hidegen sajtolt olajjal meglocsolva - nyers állapotában fogyasztva fejti ki leginkább gyógyító hatását.
2. Szőlőmagolaj
A szőlő magjából 100%-os hideg sajtolással készült szőlőmagolaj antioxidáns és bioaktív anyagokat, E -és C-vitamint, béta-karotint tartalmaz. 71 %-os telítetlen zsírsav tartalma miatt a reformtáplálkozás egyik kedvelt alapanyaga. Védi és hidratálja a bőrt, kedvezően befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, óvja a sejtek genetikai anyagát. A szőlőmag olaj füstpontja 250 fok, így bátran főzhetünk-süthetünk vele, az étel elkészítése során nem keletkezik egészséget károsító égéstermék.
TIPP: Markáns ízvilága miatt bánjunk csínján vele, egy kávéskanálnyit csurgassunk nyers salátáinkra, vagy díszítsük vele krémleveseinket.
3. Szezámmag
Az Indiából származó magokat a hindu mitológiában az örök élet szimbólumaként tartották számon. A szezámmag jelentős kalcium-forrás, így csontritkulásban szenvedők számára rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlatos. A szervezet a magokban rejlő kalciumot csak őrölt formában képes hasznosítani. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, valamint A - E -B1 -és B2 vitamint. A kereskedelemben fekete, tört-fehér színű, hántolt és hántolatlan formában is megtalálható. Felhasználását tekintve rendkívül sokrétűnek mondható, kifejezetten jó ételízesítője lehet a pástétomoknak, mézzel elkeverve pedig akár egyszerű halvaként is fogyaszthatjuk.
TIPP: A szezámmagot alacsony lángon, óvatosan kezdjük pirítani, mert könnyen megég. Az állaga akkor tekinthető ideálisnak, ha elkezd pattogni és ujjunkkal össze tudjuk nyomni. Fogyasztás előtt mindenképpen hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Gránátalma
Piros színe és a termésében rejlő sok kis mag miatt lett a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség ősi szimbóluma. Az ókori rómaiak Aphrodité szent gyümölcseként emlegették. A szuper-gyümölcs komplex egészségvédő hatással bír, emellett flavonoidokban, polifenolokban, gyümölcscukorban és C-vitaminban gazdag. A vörösborhoz és a zöld teához képest háromszorosan több antioxidánst tartalmaz, így gyulladáscsökkentő, bőrfeszesítő, öregedést lassító hatása megkérdőjelezhetetlen. Nagy szerepet játszhat rendszeres fogyasztásával a sejtek regenerálásában.
TIPP: A gránátalma magjainak kinyerése nem könnyű feladat. A legegyszerűbb módszer, ha a gyümölcsöt kettévágjuk, az egyik felét tenyerünkbe helyezzük úgy, hogy a magok lefelé nézzenek és fakanállal ütögetve a magházból kihullajtjuk a magokat.
5. Kardamom
A gyömbérfélék családjába tartozó gyógyhatású fűszernövény. Az egzotikus konyha és a karácsonyi ízvilág meghatározó eleme, a mézeskalács-fűszerkeverék egyik fő összetevője, a curryporok alkotórésze. A kereskedelemben zöld, fehér és fekete színben kapható. Intenzív íze miatt mértékkel használjuk. Tökéletesen kihozza a gyümölcsök aromáját, kiválóan párosítható almához, körtéhez, birsalmához. Gyógyító hatását már az ősi indiaiak is felismerték, görcsoldó, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, vérzés csillapító, vértisztító fűszer, melyet a szív gyógyszereként is emlegetnek.
TIPP: Készítsünk nyugtató tejes italt, mellyel még a legrosszabb alvók is könnyen álomba szenderülhetnek. Egy csésze langyos tejben oldjunk fel fél mokkáskanálnyi zöld kardamomot, egy késhegynyi őrölt fahéjat és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert. Lassan kortyolgatva fogyasszuk.
6. Sörélesztőpehely
Egy egysejtű gombából, a saccharomyces cerevisiae-ből készítik. Pehely formájában azonban már nem tartalmaz élő gombát, így candida-kúrán lévők is fogyaszthatják. Fehérjében gazdag, a B vitamint komplex formába tartalmazza. A létező 24 aminosavból 16-ot találhatunk a sörélesztőben, kalciumban, krómban, szelénben, vasban, foszforban, rézben, cinkben és jódban bővelkedik. Vegán konyhában a sajt helyettesítőként használják a parmezánra hasonlító íze miatt.
TIPP: Készítsünk mandula-parmezánt olaszt tésztaételeinkre! Az aprítóba tegyünk fél pohár héj nélküli pirított mandulát, fél pohár élesztőpelyhet, 1 gerezd fokhagymát, pár csepp citromlevet és ízlés szerinti mennyiségű sót. Addig aprítsuk, míg morzsaszerű állagú nem lesz. A kész étel tetejére szórjuk, mintha parmezánt tennék rá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.