Visszavonhatatlanul itt az ősz, a körte pedig már megérett a kertben. Lássuk, ezúttal milyen különleges ételt és nasit készítettünk belőle!
Körtés édesburgonya leves
Szeretjük a különleges ízeket, egyesíteni az édeset a sóssal, a zöldségeket a gyümölcsökkel, illetve kísérletezni. Nézzük meg mi születik abból, ha az édesburgonyából és körtéből készítünk levest:
1 kis fej hagyma1 gerezd fokhagyma1 répa1 körte1 kis édesburgonya1 dl tejszín, vagy kókuszkrémolíva olajvíz/ zöldségalaplékakukkfű, szerecsendió, kurkuma, só, fehér bors, curry, oregánó
A zöldségeket és körtét meghámozom, apróra várom. A hagymát üvegesre pirítom, rádobom a répát, édesburgonyát és a körtét. Megpirítom, a felsorolt alapanyagokat, felöntöm vízzel vagy zöldségalaplével, fűszerezem, addig főzöm, míg minden megpuhul. A zöldségeket rúdmixerrel pépesítem, hozzáadom a kókuszkrémet, ízlés szerint újra fűszerezem, felforralom, 1-2 percig főzöm, és már készen is van a szuper különleges és egészséges levesünk. Aki édesebben szereti tehet bele mézet vagy más édesítőt, aki savanyúan pici citromlével még pikánsabb ízvilágot érhet el. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Pohárkrém, karamellizált körtével
A pohárkrém, egyszerű, gyorsan elkészíthető egészséges reggeli, de akár uzsonnára vagy tízóraira is fogyaszthatjuk. Ha nincs időm többre, akkor ezt választom és mindig beválik. A gyümölcsszezonnak megfelelően ízesítem. Ősszel a gyümölcsszószt almával vagy körtével készítem, fahéjjal fűszerezem. Ma a körtés változatot hoztam el Nektek:
Hozzávalók:
2 db körte1 görög joghurtméz, fahéj, mentazabkeksz1 ek chia mag1 tk kókuszolajElkészítés
A pohár aljára a apróra tördelt zabkekszet helyezek (saját készítésűvel finomabb :) ). A görög joghurtot összekeverem a chia maggal, a zabkeksz tetejére kanalazom.
A körtét meghámozom, apró darabokra vágom, kókuszolajon megpirítom. 1-2 perc után adok hozzá mézet /ízlés szerint/, megszórom fahéjjal, majd ha szép aranybarnára karamellizálódott félrehúzom. Picit hagyom hűlni, addig a mentát felaprítom, belekeverem az öntetbe, majd a joghurt tetejére teszem.
Az eritrit és a xylit sajnos nem karamellizálódik, ezért használtam mézet, de kiváló lehet a kókuszvirág cukor is.
Jó étvágyat! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.