Ki mondta, hogy a salátánkat csak a bolti hűtőpultban megvásárolt csírákkal tudjuk feldobni? Miért nem vágunk bele a kísérletezésbe mi magunk? Máris mondjuk, hogyan kell!
A csíra tulajdonképpen nem más, mint a leendő későbbi növény esszenciája, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy őssejtje, ami hihetetlen mértékben gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Egészségünket számos jótékony hatással szolgálják: erősítik az immunrendszert, serkentik a salakanyagok kiürülését, stabilizálják a vérnyomást, ezáltal pedig csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul még egy hatalmas előnye van: mindösszesen néhány nap alatt máris fogyaszthatjuk a termésünket.
Első lépésként gondoskodjunk arról, hogy megbízható forrásból származó, kifejezetten csíráztatásra alkalmas magokat szerezzünk be. Magyarul: azok a vetőmagok, amiket a nagyobb áruházakban be lehet szerezni NEM alkalmasak arra, hogy csíra formájában megegyük őket. Első sorban bioboltokban érdemes körülnéznünk, ahol őszi búzán keresztül, a brokkolin át a lucernáig, mintegy tucatnyi csíráztatni való magfajtát találhatunk.
Ezt követően a csíráztató tálunkat sterilizáljuk, a magokat pedig citromos vízbe áztassuk be pár percre, majd forró vízzel öblítsük le, hogy fertőtlenítve legyenek. Az egyes magok csíráztatásának ideje eltérő lehet, ami azonban közös, hogy a csírázó magokat naponta legalább két alkalommal öblítsük át tiszta vízzel. A fogyasztásra alkalmas csírák minimum egy centiméteresek, ennél kisebbeket nem éri meg még "leszüretelni".
Hűtőben biztonságosan mindösszesen két napig tárolhatók, így érdemes egyszerre annyi készítenünk, amennyit egy-két nap alatt el is fogyaszthatunk. Ha kúraszerűen, két-három hétig fogyasztanánk a csírákat, érdemes több tálat beszerezni és kétnaponta újrakezdeni a csíráztatás folyamatát, így mindig rendelkezésünkre állnak majd a fogyasztható, egészséges csírák.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.