Évről évre ősz közepén, még az első fagyok előtt felmerül bennem a kérdés, miként tudom úgy eltenni a kis fűszereskertem kincseit, hogy azok frissek maradjanak és közben beltartalmi gazdagságukat is megőrizzék. Egy ideje már négy-öt módszert váltogatok, most pedig meg is osztom veletek. Szaladjatok ki a kiskertbe, szedjétek le a bazsalikomot, az oregánót, a metélőpetrezselymet, a rozmaringot, a lestyán és társaikat és irány a konyha!
1. Fűszerolaj, fűszerecet a maximális ízekért
Rendkívül egyszerű dolgunk lesz. Mossuk meg és csepegtessük le papírtörlőn a zöld fűszereket. Vegyünk elő hosszú nyakú üvegeket és óvatosan helyezzünk bele egy csokor rozmaringot vagy bazsalikomot. Öntsük fel olíva olajjal és már mehet is a kamra polcára. Ha natúr csirkemellet szeretnénk például sütni, kiváló szolgálatot fog tenni. Ha van otthon lestyánunk, hasonlóképpen járjunk el vele, csak olíva olaj helyett étkezési ecettel öntsük fel. Szuper ízesítő lesz belőle a raguleveseinkhez.
2. Elő a jégkockatartóval és az apró műanyag dobozokkal!
A jégkockatartó vagy az apró dobozka aljába szórjuk az apróbb levelű zöld fűszereket (például oregánót), öntsük fel olíva olajjal, tekerjük be folpack-ba - vagy dobozka esetén tegyük rá a tetőt - és tegyük be a mélyhűtőbe. Az olaj nem fog megfagyni, viszont tökéletesen megdermed ahhoz, hogy felhasználáskor egy-egy kockát ki tudjunk emelni a tartójából.
3. Folpack és irány a mélyhűtő!
Óriási nagy csokor petrezselyemzöldet vettem a piacon fillérekért. Apróra felvágtam, folpack-kal felhengergettem, lezártam mindkét végét és betettem a mélyhűtőbe. Használat előtt csak kiveszem, megnyitom az egyik végét, levágok belőle akkora darabot, amekkorára éppen szükségem van, majd aztán visszazárom és mehet ismét a hűtőbe jól megszokott helyére. Az íze intenzíven megmarad, nem sok helyet foglal és legalább télen nem kell vesződni a petrezselyem felaprításával sem :)
4. Készíts csokrot, fűzz láncot és szárítsd le!
Nagymamám zseniális módszere, hogy mindent felakaszt a kamrába és leszárít. Így tesz a pirospaprikával is, melyből később házi őrleményt készít a pörköltekhez, levesekhez, de így jár el a zöld fűszerekkel és a chilivel is. És bár az ízek a szárítás folyamán veszítenek intenzitásukból, mégis remek, gyors és pofonegyszerű módszer a fűszerek eltevésének. Ha pedig szépen leszáradtak, mehetnek is felcímkézve a dobozkákba, üvegekbe.
5. Eljött a házi ételízesítők ideje
Ha még mindig maradt fűszered, zöldséged és üres befőttes üveged, készíts 10 perc alatt egészséges, tartósítószermentes házi ételízesítőt. Ízlésednek megfelelően bánj az arányokkal, de az alapkoncepció a következő legyen:
Az aprítógépbe tegyünk két sárgarépát, két fehérrépát, egy csokor petrezselyemzöldet, egy vöröshagymát, fél karalábét, fél zellert, egy nagy paradicsomot, egy paprikát, néhány gerezd fokhagymát, negyed karfiolt. Mindegyiket nyersen, tehát sem párolni, sem főzni, sem szárítani vagy aszalni nincs szükség. Szórjunk rá három evőkanál sót és aprítsuk össze. Tegyük félre pár percre, hogy a sótól a zöldségek levet ereszthessenek. Alaposan tömjük meg az üvegeket az ételízesítővel. Nyomkodjuk le, hogy a sós víz a vegetánk tetejére kerüljön, szorítsuk rá a tetőt és már mehet is a kamrába. Bontatlanul hónapokig eláll hűvös helyen, miután azonban kinyitottuk az üvegeket, már csak hűtőben tárolhatjuk, de így is hosszú ideig felhasználható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.