Amit csak lehet szeretek saját kezűleg elkészíteni: liszteket, ízesített olajokat, ajándékokat, adventi naptárat, díszeket... Az új kedvencem a mindenféle házilag elkészített növényi tej és liszt. Ma a mandula tej receptjét hoztam el nektek, nagyon egyszerű és isteni finom!
Hozzávalók
1 bögre hámozott mandula1/2 tk só4 bögre víz4 db datolyaturmixsteril mullpólya
A mandulát leöntöm lobogó forró vízzel, letakarom 3-4 percre, leszűröm, így könnyen meg tudom tisztítani a héjától. A magokat egy tiszta tálba helyezem 4 db datolyával együtt. Leöntöm 4 bögre ásványvízzel, hagyom 1-2 órát ázni, majd átöntöm az egészet a turmixba. Egy percig pépesítem. A szűrőbe steril gézlapokat vagy mullpólya csíkokat helyezek. A szűrőt egy tiszta edény fölé teszem, majd lassan elkezdem beleönteni a leturmixolt mandulás vizet.
Ez viszonylag lassan fog átcsöpögni, de így lehet teljesen kiszűrni az apró mandula darabokat, végeredményül finom krémes tejet kapunk. Üvegbe öntöm, hűtőben 3-4 napig tárolhatom. Ebből az adagból 6-7 dl mandula tejet kapunk.
A tejnek sokkal intenzívebb mandula íze lesz, mint a boltban kapható változatnak, ha ezt soknak érezzük higíthatjuk vízzel.
Próbáljátok ki Ti is! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.