Tegye fel a kezét, aki nem szereti a fánkot? Nem sok olyan emberrel találkoztam, aki jelentkezne. :) Ma két egészséges fánkot hasonlítottunk össze egy sima cukros, fehér lisztes példánnyal. Az utóbbit nem én készítettem el, mivel a háztartásomban nincs fehér liszt. Egy büfében vettem, előttem hárman is ezt kérték reggelire, gondoltam jó lesz összehasonlítási alapnak.
A kép tetején az almafánkot láthatjátok (kerek, laposabb), a lenti pufók a túrófánk, a jobb oldali a fehér lisztes fánk.
A kóstoló csapat hat emberből állt, a kollégáim személyében, ezúton is köszönöm Nekik a segítséget. :) Összehasonlítási alapunk a tészta állaga volt, mennyire szívta be az olajat, mennyire édes, esetleg tapasztalunk-e mellékízt (nyírfacukor miatt, vagy lisztek miatt).
Tészta szempontjából abszolút nyertes a túrófánk lett, kellemes puha állagú, nem olajos fánkot kóstoltunk, utóízén a citrom héj érződött, az édesítőt pont eltaláltam, így nem lett sem túl édes, sem savanykás.
Az almafánk sajnos egy kicsit ruganyos állagúra sikerült, mivel módosítottam az eredeti recepten (a szénhidrát- csökkentett lisztet kicseréltem durumliszt és teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt keverékére). Mint a tészta is mutatja kevesebb lisztet kellett volna használnom ebből a keverékből, így értem volna el a megfelelő állagot. Az íze rendben volt, intenzíven érződött rajta az alma, a nyírfacukor mennyiségét itt is pont jól eltaláltam, így nem lett túl édes. Természetesen ebből sem maradt egy darab sem. :) Ha nem variálok, akkor nehezebb lett volna dönteni, mivel az eredeti receptet követve a tészta sokkal puhább omlósabb lett volna, de ilyen egy kísérletező blogger élete, most már ezt is tudom. :)
A fehér lisztes fánk sajnos semmilyen tekintetben nem volt az igazi, úszott a cukorban, a kóstolásnál kesernyés utóíz maradt a szánkban, az állaga pedig kicsit a szivacséra emlékeztetett, viszont nem volt olajos. Az otthon készített fánkhoz sajnos nem hasonlít (ez várható volt).
Kijelenthetjük, hogy a túrófánk nyert minden szempontból, melynek a receptjét holnap olvashatjátok itt a blogon.
Remélem kedvet kaptatok a fánk készítéshez Ti is! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.