Megszokhattátok már tőlünk, hogy népszerű süteményeket, nasikat gondolunk újra és kreáljuk meg az egészséges változatát. Így volt ez például a kakaós csigával, a proteines madártejjel vagy éppen a gluténmentes sajtosrúddal. Most a közkedvet olasz édesség, a tiramisu cukor és lisztmentes tortaváltozatát készítettük el. Mutatjuk is, hogyan!
Négy tojásból és mandulalisztből készítsünk könnyű piskótát. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját két evőkanál nyírfacukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéhez adagoljuk hozzá az édesítőszeres sárgáját és öt púpozott evőkanál őrölt mandulát vagy mandulalisztet. Óvatosan keverjük össze, hogy ne essen össze a hab. Előmelegített sütőben, kivajazott, kilisztezett - vagy sütőpapírral bélelt - tepsiben süssük nagyjából 15 perc alatt készre.
Amíg sül a piskóta, készítsük el a krémet! Fél liter cukrozatlan habtejszínt - én laktózmenteset használtam - verjük fel két evőkanál nyírfacukorral. Keverjünk hozzá egy doboz mascarpone-t és egy zacskó zselatin expresszt. Szedjük ketté a krémet, az egyik felébe öntsünk egy deci erős feketekávét.
Ha megsült a piskóta, hagyjuk kihűlni, vágjuk ketté és mindkét felét óvatosan locsoljuk meg kávéval. Az egyik fél tetejére kenjük a sima mascarpone krémet, tegyük rá a másik fél piskótát, majd jöhet a kávés massza. A tetejére szórjunk cukrozatlan kakaóport. Tegyük be a hűtőbe nagyjából egy órára, ennyi kell ugyanis, hogy a zselatin szépen összefogja a krémünket. Éles késsel, határozott mozdulatokkal szeleteljük, hogy egyben maradjon.
TIPP: Én visszatettem a piskótát a kapcsos sütőformámba és abban kezdtem meg a rétegezését. Miután betettem a hűtőbe és eltelt egy óra pihenőidő, levehettem a kapcsos részt a sütőformából, és a maradék krémet óvatosan rákentem az oldalára, hogy szép, egyenletes legyen.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.