A gluténérzékenyeknek rendkívül körültekintően kell táplálkozniuk, különben azonnal heves reakcióval üzen a szervezetük: diétahiábát követtek el. Így aztán a legtöbbször kimaradnak a jó kis vásáros tökipomposozásból. Nem kell viszont lemondani az otthoni kenyérlángos sütésről többé, hiszen egy szuper receptet kísérleteztünk ki. Ez a kenyérlángos garantáltan megéri a fáradozást!
Egy kisebb tepsiben készítettük, nagyjából négy adagnak megfelelő kenyérlángos sült meg az alábbi arányokkal: egy nagy krumpli, 25 deka Mester család házi kenyérlisztje, 2,5 deka élesztő (+ édesítőszer a felfuttatáshoz), 2 deci langyos víz, só ízlés szerint.
Első lépésként pucoljuk meg a krumplit, kockázzuk fel és enyhén sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, törjük össze krumplinyomóval és hagyjuk kihűlni. Közben két deci langyos vízbe tegyünk egy mokkáskanálnyi édesítőszert, törjük bele az élesztőt és futtassuk fel.
A langyos krumplit öntsük egy tálba, adjuk hozzá a lisztet, az élesztős vizet és az ízlés szerinti mennyiségű sót, gyúrjuk össze, dagasszuk és meleg helyen minimum fél órát letakarva kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkán óvatosan nyújtsuk tepsi méretűre. A tepsit olajozzuk ki, helyezzük bele a tésztát, kicsit szúrkáljuk meg villával és előmelegített sütőbe helyezve süssük elő 10 percig. Az idő elteltével kenjük meg fokhagymás tejföllel, majd pakoljunk rá feltéteket kedvünk szerint. A hagyományos kenyérlángos lilahagymával és szalonnakockákkal készül, mi sajtot is tettünk, a tetejére. Toljuk vissza a sütőbe és süssük további 15 percig.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.