A quinoa az inkák aranyaként ismert álgabona, mely rostban és ásványi anyagokban, így magnéziumban, kalciumban és vasban gazdag. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. Emellett magas fehérjetartalommal bír, illetve - jó hír az ételallergiásoknak - gluténmentes. A quinoa lassan lebomló szénhidrát forrásunk, így fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott. Az íze semleges ezért édesen és sósan is fogyaszthatjuk. Ma sós formában készítettük el, nézzük hogyan:
Hozzávalók
1 kis bögre quinoa2 kis bögre víz1 db kápia paprika30 dkg csirkemell (elhagyható)15 dkg gomba1 saláta cukkini1 kis fej hagyma1 dl kókusztejkoktélparadicsomsó, fehér bors, curry, friss bazsalikomolívaolaj/ kókuszolaj a sütéshez
A quinoát beáztatom 30 percre azért, hogy ne legyen keserű utóíze. Leszűrőm, felteszem főni. Az inkák aranyát ugyanúgy készítem, mint a rizst, kétszeres vízmennyiségben főzöm, lassú tűzön. A zöldségeket – a koktélparadicsom kivételével- és húst apróra vágom. A hagymát üvegesre sütöm egy kevés olíva olajon, rádobom a csirkemellet, melyet fehéredésig pirítok. A húsokhoz adom az apróra vágott zöldségeket, pár percig keverem, majd felöntöm egy pici vízzel, fűszerezem, fedő alatt párolom. Ha a hús megpuhult, meglocsolom kókusztejjel, hagyom pár percig főni, hogy összeérjenek az ízek. A zöldségeket és a főtt quinoát, összekeverem, beleteszem a félbevágott koktélparadicsomokat, végül mozzarella sajttal díszítem.
Fogyasztható melegen és hidegen egyaránt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.