Az ember onnan tudja, hogy menthetetlenül és visszavonhatatlanul ősz van, hogy olyan isteni gyümölcsök érnek sorra, mint az őszibarack, a körte, a szilva. Körtéből már készítettünk finomságokat, most a szilván van a sor. Hoztunk nektek egy elképesztően krémes szilvalevest, egy szuper tartósítószermentes lekvárt és egy olyan szilvás derelyét, amit még biztosan nem kóstoltál. Ugye kipróbálod mindegyiket?
Fahéjas krémes szilvaleves
Fél kiló kimagozott szilvát három deci vízzel és három deci tejjel felteszünk főni. Ízlés szerint adunk hozzá édesítőszert és fahéjat, de az íze szegfűszeggel, fél citrom reszelt héjával tovább fokozható. Amikor a szilva megpuhult, botmixerrel összeturmixoljuk. A tűzhelyre visszatéve két deci cukormentes tejszínnel behabarjuk, újraforrásig főzzük. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.
20 perces tartósítószermentes szilvalekvár
Egy kiló kimagozott szilvát felteszünk főni, egy kis vizet teszünk alá, nehogy leégjen, fedővel lefedjük. Amikor a szilva elkezdett puhulni, adunk hozzá nagyjából három evőkanál édesítőszert és egy kávéskanál fahéjat. Tovább főzzük, majd a botmixerrel összetörjük. Egy púpozott evőkanál chia magot hozzákeverünk, majd amikor az elkezdett kidagadni, sterilizált üvegekbe merjük. A fedőt szorosan rátekerjük, az üvegeket öt percre fejjel lefelé fordítjuk és száraz dunsztba tesszük egy-két napra.
TIPP: Ha egészen lágy, dzsemes állagot szeretnénk elérni, akkor akár turmixgépe is beönthetjük, ha viszont azt szeretnénk, hogy maradjanak benne nagyobb szilvadarabok, akkor használjunk inkább a botmixert.
Mennyei alakbarát szilvás-derelye
25 deka zabpehelylisztet vagy ugyanennyi szénhidrát csökkentett lisztet egy nagy tojással (vagy két kicsivel), fél deci vízzel és nagy csipet édesítőszerrel összegyúrunk. A tészta állagának nyújthatónak kell lennie, ha túlságosan gumisnak érezzük, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha száraznak, egy csepp vizet. A tésztát szedjük ketté és nyújtsuk egyforma darabokra. Az első tésztára nagyjából kétujjnyi távolságokra tegyünk kis szilvalekvár-halmokat. Helyezzük a tetejére a másik tésztalapot és kicsit nyomkodjuk meg a szilvalekvárok között, hogy a két tészta összetapadjon. Derelyevágóval, ha az nincs, akkor pizzaszeletelővel vagy egészen egyszerűen egy késsel felvágjuk. A szélét villával nyomkodjuk végig minden egyes derelyének, nehogy kifolyjon belőle a lekvár. Lobogó forrásban lévő enyhén sós, picit olajos vízben addig főzzük, míg a derelyék fel nem jönnek a víz tetejére.
Darált édesítőszeres mákba forgatjuk és vaníliasodóval nyakon öntjük. A vaníliasodót szokás szerint készítsük el, csak a cukor helyett édesítőt tegyünk bele. Tehát fél liter tejbe csepegtessünk vaníliaaromát, vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét tegyük bele és adjunk hozzá egy evőkanál édesítőszert, de használhatunk xilites vaníliát is. Az édesítős-vaníliás tejbe habarjunk bele három tojássárgáját és egy pici zabpehelyliszttel (vagy más szénhidrát csökkentett liszttel) a tűzhelyre feltéve sűrítsük be.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.