Tudjuk, tudjuk, nem szép dolog belekontárkodni más nemzetek ételébe, de nem bírtuk ki, hogy az alapvetően burgonyás tésztaételből ne varázsoljunk egy egészségesebb, alakbarát változatot. És azt is tudjuk, hogy ez nem nasi, hanem főétel, de annyira jól sikerült és olyan finom lett, hogy muszáj megosztanunk veletek. :)
Fél kiló édesburgonyát megpucolunk, felkockázunk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük és botmixerrel pürésítjük. Várjunk egy kicsit, amíg kihűl a batátapürénk, majd adjunk hozzá nagyjából 10-12 deka szénhidrát-csökkentett lisztet vagy rizslisztet. Jól gyúrjuk össze, ha úgy érezzük, túlságosan lágy a tészta, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
A tésztát vágjuk fel ujjnyi vastagságú csíkokra, sodorjuk meg és 2-3 centis darabkákra vágjuk fel. Egy villa segítségével minden kis gnocchi tetejét nyomjuk meg, hogy kis bemélyedések keletkezzenek rajta, amiben majd a szószunk jobban meg tud maradni. Lobogó forró vízben pár perc alatt főzzük készre. Ha a gnocchi feljön a víz tetejére, már szedhetjük is ki.
Két bónusz szósz-tipp
Kétféle eszméletlenül finom szószt készítettünk hozzá, az első egy végtelenül egyszerű sajtmártás, a második pedig egy 10 perces póréhagymás paradicsomszósz volt.
Másfél deci tejet felteszünk alacsony lángon melegedni, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és beleteszünk egy marék reszelt sajtot. Variálhatjuk különböző sajtokkal, arra ügyeljünk csak, hogy például a márványsajtnak és a füstölt sajtoknak nagyon intenzív ízük van, így a fűszerezésnek egészen minimálisnak kell lennie. Beleszitálunk egy fél evőkanálnyi lisztet és folyamatos keverés mellett besűrűsítjük, és már mehet is a gnocchira!
Három paradicsomot felkockázunk, fél szál póréhagymát felkarikázunk. A hagymát oliva olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és 10 perc alatt készre főzzük. Ha szeretnénk, már így önmagában is rátehetjük a gnocchira, ha viszont van otthon nagyjából fél deci főzőtejszín, azzal is behabarhatjuk. Mindkét változat nagyon finom és tökéletesen illik az édesburgonyás nudli ízéhez.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.