Októberben került megrendezésre a kürtöskalács fesztivál, de sajnos nem tudtam rajta részt venni, viszont a kürtöskalács az egyik örök kedvencem, évszaktól függetlenül. A gyermekkoromban minden éveben Balatonfüreden nyaraltunk, a strandon a fagyis, lángosos, hekkes bódé mellett volt kürtöskalácsos pult is. Emlékeim szerint egy idős házaspár üzemeltette, mennyei illat lepte el a partot, óiási kígyózó sorok alakultak ki a forró parázson süldögélő kürtöskalácsok előtt. Igazi felüdülés volt majszolni a vízparton, két játék közt eme finomságot. Az igazi fehér lisztből készült édességet nehéz leutánozni főleg cukormentesen, de nem lehetetlen. Íme a recept:
kókuszreszelék vagy darált dió a szóráshoz
4 sörös doboz, alufólia vagy kürtöskalácsforma
Langyos tejben felfuttatom az élesztőt (1 csepp mézet tettem bele), addig kimérem a többi alapanyagot. A liszthez hozzáadom a kovászt, majd az összes többi hozzávalót, kb. 5 percig dagasztom a tésztát (ruganyos állagot kell kapjak). Amennyiben a tészta a kezünkhöz ragadna; apránként tegyünk hozzá a szénhidrát csökkentett lisztet. Meleg helyen kelesztjük kb. 30 percet. A duplájára dagadt tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, hosszanti irányban felvágjuk fél centis csíkokra.
Az üres, megmosott sörös dobozokat bevonjuk alufóliával, megolajozzuk, majd elkezdjük rá feltekerni a tésztát. A csíkokat viszonylag szorosan vezessük egymás mellé, majd ha elkészültünk a tekeréssel, a formát sodorjuk meg párszor a deszkán (mintha sodrófaként használnánk a sörös dobozt és tésztát nyújtanánk vele), így egyenletesen fog eloszlani a tészta a formán. A tésztát picit olajozzuk meg, majd forgassuk bele fahéjas xylitbe, s hagyjuk 5 percet pihenni.
A dobozokat helyezzük sütőpapíros tepsire, állítva, vagy fektetve. Amennyiben állítva tesszük a tepsire a formákat a tészta sülés közben lejjebb csúszhat - így könnyebben széteshet az édesség-, ha fektetve tesszük le a kalácsokat, gyakran forgassuk meg, azért hogy minden oldala egyenletesen süljön meg. 170 fokon kb .15-20 perc alatt aranybarnára sütöm őket.
A xylit és az eritrit nem karamellizálódik, tehát sajnos a kívül ropogós hatást nem tudjuk elérni, ha karamellizálni szeretnénk a tészta külsejét használjunk kókuszvirág cukrot.
TIPP: a sörös dobozos módszer bevált, de teljesen más ízt kapunk, ha parázs felett tudjuk elkészíteni a finom kalácsokat, ezért akinek van formája ( lehetősége, kertje stb..) mindenképp úgy próbálja ki. :)
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.