Ebből az ínycsiklandó őszi tortából bátran vághatsz egy nagy szelettel, ugyanis sem cukrot, sem lisztet nem tartalmaz, így szénhidráttartalma minimális.
Hat tojásból piskótát készítünk, csak a finomított liszt helyett diót szórunk bele. Kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját három evőkanál nyírfacukorral kikeverjük, hozzáadjuk a fehérjéhez és óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Hozzáadagolunk nyolc evőkanál őrölt diót vagy diópótlót, összekeverjük és kivajazott, kilisztezett - vagy sütőpapírral bélelt - kapcsos formába öntjük. Előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
Készüljünk fel arra, hogy a piskótánk nem lesz olyan szép magas, mintha liszttel készítenénk, az íze és szénhidráttartalma viszont kárpótol minket ezért.
Amíg sül a piskóta, készítsük el a körtehabhoz a gyümölcspürét! Két-három körtét pucoljunk meg és daraboljuk fel. Egy kisebb lábasba öntsünk egy deci vizet, tegyük bele a felkockázott gyümölcsöt, öntsünk rá egy evőkanál vanília aromát és addig pároljuk, míg puha nem lesz. Ekkor öntsük le róla a vizet, botmixerrel pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
Most jöhet az isteni finom krém elkészítése. Egy keverőtálba öntsünk bele öt deci habtejszínt és verjük kemény habbá, adjunk hozzá két zacskó habfixálót is és három evőkanál nyírfacukrot, majd keverjük ismét tovább. Egy másik keverőtálba két doboz mascarpone-t öntsünk, keverjük össze a robotgéppel, adjuk hozzá a körtepürénket és egy zacskó zselatinfixet, majd keverjük ismét pár percig a robotgéppel. Óvatosan adagoljuk hozzá a tejszínhabhoz és keverjük össze, hogy homogén állagú legyen.
Időközben kihűlt a piskótánk, nézzük meg, hogy nem tapadt-e a kapcsos forma aljára. Ha szépen kijön, akkor megnyugodhatunk és visszatehetjük. Amennyiben elég magas a piskótánk, akkor vágjuk ketté és a két tésztaréteg közé kenjünk egy ujjnyi vastagságú krémréteget. Ha vékonyabb lett, akkor csak tegyük vissza a kapcsos részt a tepsire, öntsük bele a krémet, egyengessük el és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, de legalább három órára. A tetejére szórjunk őrölt diót vagy diópótlót, díszítsük kedvünk szerint.
Fogyasztás előtt óvatosan vegyük le a kapcsos részt és éles késsel, gyors mozdulatokkal szeleteljük fel.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.