A téli hidegben mindannyian szeretünk bekuckózni a fotelba, egy jó meleg takaróval bebugyolálni magunkat és egy finom tejeskávét kortyolgatva olvasni kedvenc könyvünket. Valljuk be ez egy nagyon idilli kép, de annál ritkábban jut részünk efféle nyugalomban. Ha pedig a maximális kikapcsolódást nem is tudjuk megvalósítani, legalább jutalmazzuk meg magunkat egy hosszú munkanap végén egy különleges latte-val.
Gesztenyés latte
Egy adag kávéhoz nagyjából 4-5 dekagramm natúr gesztenyepürére lesz szükségünk. Készítsük el a ízlésünk szerint kedvenc tejeskávénkat, cukor helyett ezúttal is édesítőszert használjunk. A forró latte-ban keverjük el a 4-5 deka natúr gesztenyét. A tetejére fújjunk egy nagy adag cukrozatlan növényi tejszínhabot, szórjunk egy kevés holland kakaót és reszeljünk rá még némi gesztenyepürét!
Sütőtökös latte
A sütőtököt pucoljuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockára, majd főzzük puhára. Leszűrjük és botmixerrel pépesítjük. Egy adag tejeskávéhoz egy nagy evőkanál sütőtökpürére lesz szükségünk. Készítsük el a latte-t, öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá egy evőkanál sütőtökpürét, reszeljünk bele egy mokkáskanálnyi gyömbért, tegyünk bele egy teáskanálnyi fahéjat és pár csepp vaníliaaromát. Turmixoljuk össze, majd öntsük pohárba.
Vaníliás-kardamomos latte
A tejeskávénkba az édesítőszeren kívül ízesítsük egy mokkáskanálnyi kardamommal és egy teáskanálnyi házi vaníliaaromával, amit vodkával vagy whisky-vel is készíthetünk. Az aroma elkészítése igazán pofonegyszerű. Egy pofás kis üvegbe, amit a legközelebbi hobbiboltban vásároltam, vodkát öntöttem és decinként egy vaníliarudat tettem bele. Tehát, két deci vodkához két vaníliarúdra, 5 deci vodkához 5 vaníliarúdra lesz szükség. Lezártam a tetejét a tetejét és három-négy hétig hagytam, hogy az ízek összeérjenek.
Mézeskalácsos latte
Talán ez a legegyszerűbb latte, amit csak el lehet képzelni, ugyanis semmi más dolgunk nincs, mint az elkészült tejeskávét édesíteni, majd hozzáadni egy teáskanálnyi mézeskalács-fűszerkeveréket. Mehet a tetejére a tejszínhab, még egy kevés fűszerkeverék és már fogyaszthatjuk is. Isteni finom!
Mogyoróvajas latte
Mogyoróvajhoz szükségünk van 20 dkg sótlan amerikai mogyoróra, 2 evőkanál kókuszolajra és egy pici mézre. A mogyorót, az aprító gépbe helyezzük, majd 2-3 percig kis szünetekkel keverjük, viszonylag magas fokozaton. Hozzáadjuk a mézet és az olajat, addig keverjük tovább, míg teljesen lágy fénylő krémet nem kapunk. Üvegekbe helyezzük, és hűtőbe tesszük, ahol nagyjából 3 hétig eláll. A tejeskávénkba ebből a masszából keverjünk bele egy evőkanálnyit. Igazán pikáns ízt fogunk kapni.
Fotók: time.com, aol.com, Brown Bear
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.