A hétvégén visszavonhatatlanul elkapott a karácsonyi láz. Idén mindenképpen olyan karácsonyfadíszeket terveztem, amit kisfiammal közösen készíthetünk. A blog pedig adta a tematikát: használjunk fel konyhai alapanyagokat. Így született újjá a narancshéj, öltözött ünneplőbe a masnitészta, száradt a sütőben a narancs és a fahéjas alma és így készítettük a szódabikarbónás-keményítők díszeinket.
1. Narancshéjból díszeket
A legegyszerűbb általában a legnagyszerűbb, ezt már mindannyian megtapasztalhattuk. Ráadásul ez a karácsonyfadísz ontja magából a tél finom illatát. Nincs más dolgunk, mint ügyesen pucolni a narit. Törekedjünk arra, hogy minél nagyobb darabokat fejtsünk le róla. Ezután vegyük elő a fiókból a sütikiszúró formákat és "szaggassuk" ki a narancshéjat. Mehet a tetejére egy apró lyuk, fűzhetjük bele a vékony szalagot és már kész is. Igazán egyszerű, ugye?
2. Fahéj a fán
Szintén pofonegyszerű megoldás lehet, ha két darab fahéjat szépen összekötözünk szalaggal. Az illata nagyon hosszan megmarad, a karácsonyfánkon pedig igazán szépen fog mutatni.
3. Szárított narancs és alma
Vágjuk fel vékony szeletekre a gyümölcsöket, sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 80 fokon szárítsuk ki nagyjából egy óra alatt. Ha gázsütőnk van, akkor nyitott ajtónál végezzük el a műveletet. Ha igazán fantasztikus illatokat szeretnénk majd varázsolni a fa köré, az almaszeletekre szórhatunk őrölt fahéjat vagy ánizsport. Az aromák biztosan kitartanak vízkeresztig.
4. Életre kel a masnitészta
A masnitésztát a világért se főzd meg, csak kapj elő egy festékspray-t, fektesd a tésztákat egy újságpapírra és egyenletesen fújd le. Ha megszáradt, fordítsd meg és a másik oldalát is fesd le ilyen módon. Egy hosszú szalagra ragasztópisztoly segítségével rögzítsd vagy egész egyszerűen kösd rá, és máris kész az egyedi girlandod.
5. Szódabikarbónás gyurmadísz
Egy pohár szódabikarbónát, egy pohár keményítőt és egy + egynegyed pohár vizet keverj össze, tedd el a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett nagyjából öt perc alatt főzd meg. Akkor jó az állaga, ha belenyúlsz, megnyomkodod és gyurmaszerűnek érzed. Ekkor szedd ki gyorsan, csavard alufóliába szorosan és hagyd, hogy magától kihűljön. Amikor szoba.hőmérsékletűvé válik, nyújtsd ki és sütiformákkal szaggasd ki kedvedre. Ne felejts el a tetejére lyukat szúrni, amibe majd bele tudod fűzni az akasztót. Tedd egyesével egy tálcára és 24 óra alatt szárítsd ki. A szódabikarbónától nagyon szép fényes, fehér felülete lesz, amelyet később akár le is festhetsz, de mutatós díszek készíthetők akkor is, ha a gyurmába némi csillámport is szórsz.
Ugye milyen egyszerű, mégis szuper ötletek? Próbáld ki Te is, legyen idén különleges a karácsonyfád!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.