A karácsonykor az ünnepi asztalról nem maradhat le a mákos és diós bejgli. De mi a helyzet akkor, ha ételallergiás vagy, esetleg ha több mindenre érzékeny szigorú diétát folytató vagy? Van egy jó hírünk. Szuper bejglit kísérleteztünk ki, amely sem tejet, sem pedig cukrot nem tartalmaz, ráadásul a hagyományos bejgli szénhidráttartalmának töredékét tartalmazza.
Hozzávalók a tésztához - 2 rúd
• 25 deka szénhidrát-csökkentett lisztkeverék
• 10 deka növényi margarin
• 2 evőkanál édesítőszer
• Fél csomag élesztőpor
• 1 tojás sárgája
• egy deci mandulatej
• egy nagy csipet só
• 1 tojás sárgája a tészta tetejének a megkenéséhez
Töltelékhez -1 rúd mákos, 1 rúd diós
• 15 deka darált mák (cukrozatlan)
• 15 deka őrölt dió
• 8 deka édesítőszer
• 1,5 deci mandulatej
• egy marék mazsola
• egy citrom reszelt héja
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott margarint és az összes többi hozzávalót, alaposan összegyúrjuk. A tésztát folpack-ba csomagolva minimum fél órára tegyük be a hűtőbe. Amíg a tésztánk pihen, addig elkészítjük a kétféle tölteléket.
Felforraljuk az édesítőszeres növényi tejet, belereszeljük a citrom héját. Az egyik felével a mákot, a másik felével a diót forrázzuk le. Ízlés szerint adjuk hozzá a töltelékekhez a mazsolát, aki szereti a diósba és a mákosba is tehet belőle. Keverjük össze alaposan és hagyjuk kihűlni.
A tésztát felezzük el, lisztes nyújtódeszkán 4 mm-es vékonyságúra nyújtsuk. A tésztára halmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket ügyelve arra, hogy a szélei üresen maradjanak. Óvatosan feltekerjük a bejglit, a széleit lenyomkodjuk. Terítsük le egy konyharuhával fél órára, közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, egy tojás kikevert sárgájával lazán megkenjük, majd megszurkáljuk a tetejét. Nagyjából fél óra alatt készre sütjük. Fontos, hogy csak akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt - éles késsel, gyors mozdulatokkal, így nem fog sem szétrepedni, sem szétesni.
Jó étvágyat, kellemes ünnepi készülődést!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.