A párom nem túlzottan édesszájú, de az egyik nagy kedvence a pöttyös túró rudi, minden héten veszünk egy nagy zacskóval. Mi sem természetesebb, hogy megpróbálkozom kiváltani a pöttyöst egy igazi saját kezűleg készített túró rudival. Íme a recept:
25 dkg sovány túró (laktózmentes is lehet)3 ek tejföl (laktózmentes is lehet)2 tábla 70%-os étcsoki2-3 ek xylit pora alakban1 citrom reszelt héja1/2 vanília rúd2 ek. kókuszzsír1,5 tk agar-agar vagy zselatin
A csokoládé, kókuszzsír és az agar-agar kivételével mindent egy késes aprítóba teszek, majd 1-2 percig pépesítem az alapanyagokat. Az agar-agart üveg pohárkába szórom, hozzáöntök 6-7 tk meleg vizet, addig keverem, míg elkezd sűrűsödni, majd a túrós masszához teszem.Háztartási fólia segítségével rudakat formázok (a fóliában hagyom őket, kb. 10 db lesz belőle), majd a mélyhűtőbe helyezem a kész rudikat kb. 1 órára.
Mielőtt kivenném a fagyasztóból a rudikat, a csokoládét és a kókuszzsírt vízgőz felett felolvasztom. Kétféle módszert próbáltam ki a csokiba mártást illetően: először teljesen beletettem a rudakat a csokiba, fakanállal megforgattam benne, majd sütőpapíros tepsire helyeztem őket. A másik verziónál a túros rudak alját mártottam a csokiba, a tetejét ecsettel kentem meg. Nekem jobban tetszik az első módszer, szebb lesz a csokoládé külseje, viszont nagyon gyorsan kell dolgozni, hogy a túró ne olvadjon meg. Célszerű mindent előkészíteni, hogy csak a mártogatásra tudjunk koncentrálni. Hűtőben tárolva 3-4 napig eláll, de garantálom, hogy nem marad meg addig. :)
A képen az első sorban a jobb szélső két rudit mártottam, a többinek a tetejét ecsettel kentem.
TIPP: A túrót ízesítheted: tehetsz a rudak közepébe nutellát, lekvárt, aszalt gyümölcsöt, marcipánt..
Egy picit időigényes elkészíteni, de nagyon megéri, egészséges és ugyanolyan finom, mint a pöttyös társa.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.