Nagyon közel áll hozzánk a mediterrán konyha, szeretjük a zöld fűszereiket, sajtjaikat, tésztaételeiket, nekem pedig gyengéim a péksütemények. Olaszországban rajongtam az olívás focaccia-ért, vagyis a kenyérlángosért, amit a tradicionális kenyerüknek tartanak. Nem kell azonban Rómáig menni érte, otthon is könnyen elkészíthető, egy óra alatt megidézhetjük a Colosseum környéki kis utcák vendéglőit. Ráadásul a mi változatunk glutén és tejmentes, így ételallergiások is bátran fogyaszthatják.
A focaccia-nak többféle változata terjedt el az olasz konyhában, tájegységenként változó, hogy mivel ízesítik. Az alap, vagyis a genovese változatban csak olívaolaj és durva só van a tetején, de ismert olyan kenyér lángos is, amit pirított hagymával szórnak meg, mások ugyanezt a tésztát édes változatban készítik el és szőlőszemekkel díszítik, megint mások paradicsommal és olívabogyóval turbózzák fel. Mi ez utóbbit készítettük.
2,5 deci langyos vízbe tegyünk egy mokkáskanál cukrot és futtassunk fel benne 1,5 deka élesztőt. Ha felfutott, akkor öntsük hozzá 25 deka Mester család házi kenyérliszthez, tegyünk hozzá egy evőkanál olíva olajat és néhány nagyobb csipet sót. Dagasszuk pár percig, majd letakarva, meleg helyen kelesszük minimum fél óráig.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan gyúrjuk át és nagyon laza mozdulatokkal nyújtsuk ki a tepsi formájára. Ha nagyon nekiesünk a nyújtófával, kimennek belőle az élesztő által létrejött légbuborékok, a tészta pedig megkeményedik sütés közben.
Kiolajozott, belisztezett tepsibe helyezzük a formára húzott/nyújtott tésztát. Ujjunkkal nyomkodjuk le egy kicsit. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, tegyünk rá hajszál vékonyra vágott lila hagymát, paradicsomot és kimagozott olívabogyót. Sütőben közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük meg.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.