Tavasz a méregtelenítő kúrák ideje. Nem kell azonban szigorú léböjt kúrára fognod magadat ahhoz, hogy könnyíts a szervezeteden. Már azzal is jelentős változást érhetsz el, ha a szokottnál tisztábban étkezel, tehát friss alapanyagokat használsz fel, a sütés-főzés során pedig bizonyos fűszereket alkalmazol. Összegyűjtöttük azt az öt fűszert, ami biztosan elősegíti szervezeted méregtelenítését.
1. Fekete köménymag
A legkorábbi feljegyzések szerint az ókori Egyiptomból származik, az orvosbiológiai irodalomban 1964 óta ismertek áldásos hatásai. Többek között az elgombásodott bélrendszer megtisztítására alkalmas, de csökkenti az allergiás reakciókat is, valamint vírus és baktériumölő hatása van.
TIPP: Fűszerként káposztás ételekben használjuk, de hatékonyabb az olajának felhasználása, melyből naponta csupán egy mokkáskanálnyi mennyiség is elegendő.
2. Mustármag
A szervezet különböző helyein lévő káros lerakódásokat valamint a vért tisztítja. Laza székletet biztosít, a szervezet anyagcsere forgalmát természetes módon szabályozza.
TIPP: Évente 3-4-szer alkalmazhatunk hat hetes úgynevezett mustármag kúrát. Ennek során éhgyomorra, rágás nélkül egy csapott evőkanálnyi magot nyelünk le főétkezések előtt.
3. Koriander
A zsírszövetekben lerakódott nehézfémek elsősorban a hormonrendszert és az idegrendszert károsítják. A koriander természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek eltávolítják a mérgező nehézfémeket. Szájban lévő aftákat gargalizálással szünteti meg.
TIPP: Készíts korianderes turmixot! Bármilyen idénygyümölcshöz tegyél hozzá friss koriander zöldet, citromlevet és két deci vizet. Turmixold össze és hetente kétszer indítsd ezzel a napodat!
4. Kurkuma
A kurkuma erős antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert, gyulladásgátló, májvédő, vérhígító, szív- és érvédő, epeműködést segítő hatása megkérdőjelezhetetlen. Egyes népeknél a kurkumagyökér pépesítésével készült italt skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra alkalmazzák. Antioxidáns tartalma serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszerlebontó és egyéb enzimek hatását.
TIPP: Kurkumamézzel könnyedén bevihetjük a szervezetünk számára szükséges antioxidánsokat. 1 deci mézhez két púpozott teáskanál őrölt kurkumát keverünk, zárható üvegben hűvös helyen tároljuk. Naponta egy kiskanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle.
5. Gyömbér
A gyömbér egy természetes gyógynövény, melyet fűszerként ismerünk. A, C, E- és B komplex vitaminokban gazdag, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta karotint tartalmaz. A gyömbér méregtelenítő és gombaölő hatása mellett, csípős íze segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, a köhögés irritációjától. Ismert immunerősítő, javítja a szív egészségét, enyhíti a menstruációs rosszulléteket és a migrént. Rendszeres fogyasztása különösen az őszi-téli időszakban ajánlott.
TIPP: Készítsünk mézes gyömbér!
Egy citromot tisztítsunk meg alaposan, karikázzuk fel és szedjük ki a magokat. Egy nagyobb darab gyömbért pucoljunk meg és szintén karikázzuk fel. Zárható befőttesüvegbe rétegezzük a citromkarikákat és a gyömbérkarikákat, majd öntsük le folyékony mézzel, hogy ellepje. Az üveget zárjuk le és érleljük három napig. Az idő eltelte után naponta egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle önmagában vagy ha úgy nem ízletes számunkra, langyos teába keverve is fogyaszthatjuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.