Ételallergiásként és fogyókúrázóként nincs sok esélyünk enni a strandon. Ki mondta azonban, hogy nem vihetjük magunkkal kedvenc strandételünket a partra? Készítsd el otthon magad, kapd elő a hűtőtáskát, tömd tele minden finomsággal, pakolj fel és indulj a vízpartra!
1. Palacsinta
Az egyik legnépszerűbb strandétel a palacsinta. Sajnos azonban a gluténérzékenyek az átlagos strandokon nem élvezhetik ezt a finomságot. Receptünkkel azonban elképesztően finom mini palacsintát tudsz készíteni, amit aztán magaddal is vihetsz a fürdőzésre, hogy ne maradj ki a jóból.
Szükségünk lesz egy bögre Mester család süteménylisztre, egy mokkáskanál szódabikarbónára, egy csipet sóra, egy bögre langyos tejre, 40 ml olvasztott kókuszolajra, két evőkanál nyírfacukorral vagy eritritre, két evőkanál citromlére és egy evőkanál vaníliaaromára.
A tejet egy magas falú edénybe öntjük, hozzáadjuk az édesítőszert és addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad. Ezt követően hozzáadjuk a többi folyékony alapanyagot. Kanalanként adagoljuk a lisztet, közben folyamatosan habverővel kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze a tészta. Végül beleszórjuk a szódabikarbónát és a sót is. Félretesszük pár percre. Míg felhevítjük a kókuszolajat a tésztánk be fog sűrűsödni, s körülbelül olyan állagot fogunk kapni, mint az amerikai palacsinta tésztája. Pici adagokat teszünk a palacsintasütő aljára, kanállal szétterítjük, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
2. Lángos
Egy nagy édesburgonyát megpucolunk, felkockázunk, enyhén sós vízben puhára főzünk, majd összeturmixolunk. Még langyos legyen, amikor hozzászórunk egy fél zacskó expressz élesztőt, egy bögre szénhidrát-csökkentett lisztet és egy nagy csipet sót. Gyúrjuk össze, takarjuk le és pihentessük fél órát. Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyon óvatosan két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Ha tudjuk, törekedjünk arra, hogy inkább kézzel húzzuk és a nyújtófát ne nyomjuk rá erősen, ugyanis kijönnek azok a kis légbuborékok, amiket az élesztő csinált a tésztába, így kemény lesz, nem pedig puha, foszlós. Én fánk szaggatóval szaggattam belőle nagyobb kör alakú darabokat, amiket aztán kézzel kinyújtottam és forró olajban pillanatok alatt kisütöttem. A tetejét alaposan kenjük meg tejföllel és szórjuk meg jó sok reszelt sajttal!
3. Hekk
A hagyományos sült hekk úgy készül, hogy a haltörzseket paprikás lisztbe forgatják és bő olajban kisütik. Mi cseréljük le az alapanyagokat! A finomliszt helyett használjunk kukoricalisztet, a halakat pedig kókuszolajban süssük ki! Az íze ugyanolyan finom lesz, ráadásul elkészült ételünk a kukoricaliszt miatt még gluténmentes is lesz, így ételallergiások számára kifejezetten így ajánljuk a sült hekk elkészítését.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.