A balatoni klasszik strandkaja-menüsor egyik elengedhetetlen szereplője a csöves kukorica, amit valami elképesztően finom puhára tudnak főzni. Ezt mi magunk is pofon egyszerűen elkészíthetjük, ráadásul ha kísérletezős kedvünkben vagyunk, akkor kóstoljuk meg sütőben vagy parázson sütve és grillezve is.
Mi legutóbb a Szelidi-tón teszteltük a kukoricás bácsi csemegéjét, ami egy kis sóval meghintve parádés volt. Ráadásul amikor meghallottuk a jellegzetes kolompját és hangos énekét, a tóban addig hűsölő nép megindult kifelé, mindenki rohant a táskájához a pénztárcájáért, hogy aztán kígyózó sorokban állva várjuk a finomságot. Persze a kukoricás bácsi addig is szórakoztatott minket, hamar megtanulta mindenki a versikét: "Itt a finom mézédes csemege kukorica, ezt eszi a tó partja!" Hazafelé úton persze megálltunk és vettünk a kis zöldségesnél néhány cső kukoricát, aztán otthon nekiestünk a nagy munkának!
1. Főtt kukorica
A hagyományos főtt kukorica elkészítését még a dédikémtől tanultam. Megtisztítjuk a kukoricát a csuhéjától. A csuhét a lábas aljába tesszük, rásorakoztatjuk a kukoricákat, felöntjük vízzel és szépen lassan puhára főzzük.
2. Grillezett kukorica
Készítsünk ízlésünk szerinti zöld fűszerezéssel fűszervajat. Ha ehhez lusták vagyunk, akkor csak kenjük meg vajjal, sózzuk és szórjuk meg bazsalikommal. Alaposan dörzsöljük be a kukoricákat vele, majd helyezzük a grillrácsra és gyakori forgatás mellett süssük meg.
3. Sült kukorica
Mindezt a sütőben vagy éppen a parázson is el tudjuk készíteni. A kukoricát ezúttal is kenjük be fűszervajba, majd tekerjük alufóliába és tegyük be a sütőbe 160 fokra sülni, vagy dobjuk be a parázsba. Nagyjából 30 perc alatt el is készül.
Jó kukoricázást!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.