Az ünnepi asztal dísze lehet ez az isteni habkönnyű trüffel-torta, amit valóban bűntudat nélkül fogyaszthatunk, hiszen egy csepp lisztet sem látott.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 4 evőkanál eritrit
- 6 púpozott evőkanálnyi mandulaliszt vagy őrölt mandula
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
A krémhez:
- 5 deci növényi cukrozatlan habtejszín
- 3 tábla minimum 60 százalékos jó minőségű étcsokoládé
- 3 evőkanál édesítőszer
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- fél narancs leve és reszelt héja
- 2 csomag habfixáló
A trüffel golyókhoz:
- 1 tábla étcsokoládé
- 0,5 deci növényi habtejszín
- 5 deka növényi margarin
- 1 evőkanál édesítőszer
- őrölt dió vagy mandula
A torta krémét és a díszítőelemeket, vagyis a trüffel golyókat előző este készítsük el, hogy a hűtőben egy éjszakát pihenve másnapra tökéletes állagúvá váljanak.
Az étcsokoládékat törjük össze, tegyük egy műanyag tálba, facsarjuk rá a fél narancs levét, reszeljük rá a héját és tegyük be a mikróba, hogy felolvadjon. A mikróból kivéve keverjük homogén állagúra és tegyük felére kihűlni. A habtejszínt verjük fel, adjuk hozzá az aromát, az édesítőszert, a két csomag habfixálót és keverjük tovább. Csurgassuk hozzá folyamatosan adagolva az olvasztott étcsokoládét, majd amikor szép egyenletesen elkevertük, tegyük a hűtőbe.
A trüffel golyókhoz is törjük össze a csokoládét, dobjuk rá a vajat és olvasszuk össze a mikróban. Vegyük ki és tegyük félre hűlni, ha már langyos, adjuk hozzá a fél deci habtejszínt és szintén tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap készítsük el a kakaós piskótánkat a szokásos módon. Válasszuk ketté a tojásokat, a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját keverjük ki az édesítőszerrel. Adagoljuk hozzá az őrült mandulát és a kakaót. Óvatosan keverjük össze, hogy ne essen össze a hab. Kapcsos tortaformát vajazzunk ki, öntsük bele a tésztánkat és előmelegített sütőben nagyjából 180 fokon süssük készre. Hagyjuk kihűlni és vágjuk két vagy három részre attól függően, hogy milyen magas lett a piskótánk. Minden rétegre kenjünk az előző nap elkészített krémből, úgy gazdálkodjunk vele, hogy a tetejére, az oldalára és a díszítéshez is jusson belőle.
Ha ezzel megvagyunk, a maradék krémet tegyük egy habzsákba és a torta tetejét díszítsük körbe, majd a gyors mozdulatokkal elkészített kis trüffel golyócskákat is sorakoztassuk rá. A golyókat kedvünk szerint beleforgathatjuk őrölt dióba vagy mandulába, de hagyhatjuk natúran is.
Fogyasztásig célszerű a hűtőben tárolni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.