Hamarosan kezdődik a síszezon, Ausztriában már javában hullik a hó, mi pedig egyre gyakrabban tervezgetjük szánkózásainkat, síeléseinket. Ha már a gondolattól is elfáradunk, hogy a meredek lejtőkön siklunk lefelé, akkor tereljük át figyelmünket az osztrák gasztronómia sajátosságaira. Mert ha Ausztria, akkor hütte. És ha hütte, akkor húsleves, Käsespetzle és gőzgombóc! Mutatjuk, hogyan készítsd el egészségesek.
1. Húsleves
A tökéletes húsleves titka, hogy hosszú órákon keresztül gyöngyöve főzzük. Ha alaposan megpakoljuk zöldségekkel, semmi szükség nincs arra, hogy vegetával vagy bármilyen húsleveskockával. Pucoljuk meg a leveszöldségeket, tegyük egy nagy lábasba a csirkeaprólékot valamint a hagymát és engedjük fel vízzel. Hagyjuk nagy lángon felforrni, majd tegyük alacsonyabb hőfokra. Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint, közben a leves habját mindig szedjük le.
Ha már nem habzik a levesünk, beletehetjük a zöldségeket is és a petrezselymet. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek tökéletesen puhák nem lettek. Szedjünk ki a levéből egy kisebb lábasba és főzzük bele a cérnametéltet. A levest tálalás előtt érdemes leszűrni.
2. Käsespetzle vagyis sajtos nokedli
A szokásos módon elkészítjük a nokedlit, annyi különbséggel, hogy a liszthez és a tojáshoz nem csak vizet, hanem egy kevés tejet is öntünk. A nokedli tésztát lobogó forró vízbe szaggatjuk. Készítsük szénhidrát-csökkentett lisztkeverékkel, ételérzékenységünk esetén speciális diétánknak megfelelő alapanyaggal. Amíg fő a nokedli, vékony karikákra vágunk egy fej vöröshagymát és olajban megdinszteljük, majd félretesszük.
A megfőtt nokedliket olajon vagy vajon megfuttatjuk, megszórjuk 25 deka reszelt ementáli sajttal, majd gyakran átkeverjük. Ha a sajt megolvadt, hőálló tálba tesszük és berakjuk a sütőbe 5-10 percre, hogy a teteje megpiruljon. Tálaláskor pirított hagymakarikákat szórunk a tetejére és friss savanyúságot kínálunk mellé.
3. Gőzgombóc
3-4 deka friss élesztőt édesítőszeres vízben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk 40 deka szénhidrát-csökkentett lisztkeverékhez. Hozzáadunk még annyi tejet, hogy szép állagú tésztát tudjunk dagasztani. Letakarjuk és legalább fél óráig, meleg helyen hagyjuk megkelni. Ha elkészült, kiborítjuk egy lisztezett deszkára és nagyjából egy centi vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb kockákat vágunk belőle, mindegyik közepére sűrű diabetikus szilvalekvárt halmozunk. A széleit felhajtogatjuk és gombócot formázunk belőle. Ismét takarjuk le a gombócokat és további 15-20 perci hagyjuk kelni.
Ezt követően egy lábasban forraljunk vizet, tegyünk a tetejére rácsot, sorakoztassuk rá a gombócokat, fedjük le és nagyjából 10 percig gőzöljük. Az idő elteltével kivesszük a gőzből, olvasztott vajjal megkenjük mindegyiknek a tetejét és édesítőszeres mákkal alaposan megszórjuk. Forrón fogyasztjuk, a maximális ízhatásért önthetünk köré cukormentes vaníliasodót is.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Occam beretvája 2017.11.27. 09:22:45
fekete betűk.
Aha.