Superfoodnak azokat a tápanyagokban gazdag élelmiszereket nevezzük, amelyek rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, ezáltal pedig elősegítik a szervezet optimális működését, erősítik az immunrendszert és segítenek csökkenteni a daganatos megbetegedések kockázatát.

Mindegyikhez szuper tippeket is adunk, miként tudod a legegyszerűbben beilleszteni egészségtudatos étrendedbe.
1. Köles
A köles az egyik legrégebbi gabonánk, mely a pázsitfű félék családjába tartozik. Lúgosító hatása miatt visszaállítja a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Rostban, és nyomelemekben gazdag (mangán, foszfor, magnézium), gluténmentes szénhidrát forrás. Mangán tartalmának köszönhetően gyulladás csökkentő hatású, kordában tartja a vér koleszterin szintjét. A glikémiás indexe hasonló, mint a barna rizsnek (70 körüli). Semleges íze miatt sós és édes formában is elkészíthető. A köles héját textil anyagokba töltik és párnát készítenek belőle.

TIPP: A kölest felhasználás előtt mindig alaposan mossuk át, hogy ne legyen majd keserű.
RECEPT: Vízzel, tejjel és pici sóval felteszek főni egy bögre kölest. 30-35 perc alatt puhára főzöm, majd a tűzről lehúzva ízlés szerinti mennyiségű édesítőt, narancshéjat, kakaót, pici fahéjat adok hozzá, majd hagyom fedő alatt puhulni még 10-15 percet. Idénygyümölccsel és goji bogyóval díszítem.
2. Hajdina
A hajdina kúp alakú termését nyersen, főzve, pörkölve vagy lisztté őrölve egyaránt fogyaszthatjuk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, B1, B2 E és P vitamin illetve réz, cink, vas és magnézium tartalma jelentős. A P vitamin erősíti az érfalakat, így megelőzhetjük vénás megbetegedések kialakulását. Gluténmentes, cukorbetegek és magas vérnyomással küzdők étrendjébe is beilleszthető gabona.

TIPP: A köleshez hasonlóan alaposan mossuk meg, mielőtt kétszeres mennyiségű vízzel főzni kezdjük. Bátran ízesítsük a főzővizet sóval és zöldfűszerekkel, a bazsalikom kifejezetten jól illik a hajdina ízvilágához.
RECEPT: Készíts belőle gabonafasírtot! Egy bögre főtt hajdinát turmixolj össze botmixer segítségével, adjál hozzá egy jókora szelet szénhidrát-csökkentett vagy rozskenyeret, amit víz alatt egy picit beáztatsz. Ha eszel tojást, üss hozzá egyet, ha vegán vagy, akkor nagyjából két púpozott evőkanál lenmaglisztet tegyél hozzá. Fűszerezd bátran pirospaprikával, sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, majorannával, dúsíthatod ízlésed szerint apróra vágott vöröshagymával, újhagymával. Alaposan keverd össze és formázz belőle golyókat! Forgasd szénhidrát-csökkentet zsemlemorzsába, szezámmagba, vagy durvára zúzott olajos magvakba. Forró olajban vagy sütőben olaj nélkül süsd meg!
3. Utifűmaghéj
Az utifűmaghéj magas rosttartalmának köszönhetően gördülékennyé teszi az emésztési folyamatokat, tisztítja a nyirokrendszert. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása esetén zselés anyagot képez, mely a belekben lerakódott salakanyag távozását segíti elő, illetve nyugtatja a nyálkahártyát. Antibiotikumos kezelések után hozzájárul a bélflóra regenerálódásához. Használata bőrproblémák (ekcéma, akné) kezelésében is segítséget nyújthat. Az emésztőrendszer tisztítására kúraszerűen javasolt alkalmazni.

TIPP: Zselatin helyett használd süteményekbe zselésítő anyagnak!
RECEPT: Készíts vele piskótatekercset! Két evőkanál mandulaliszt, vagy őrölt mandula, két evőkanál kókuszliszt vagy darált kókusz, két evőkanál útifűmaghéj. Ezt add hozzá a négy tojásból készített tojásfehérjehabodhoz és az édesítőszerrel kikevert tojássárgájákhoz. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd készre. Még langyos állapotában kend meg cukor és tartósítószer-mentes házi lekvárral és óvatosan tekerd fel. Alufólilába vagy celofánba tekerd fogyasztásig, akkor pedig ujjnyi vastagságú szeletekre vágd fel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
takacsveca93 2019.03.24. 19:05:28
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal