Finomabbnál finomabb szószokat lehet kapni az üzletben, sajnos azonban ezek tele vannak ízfokozóval, tartósítószerrel és mindenféle adalékanyagokkal. Miért vennénk tehát ilyet, ha mi magunk is elképesztően finomakat tudunk készíteni? Ráadásul így pontosan fogjuk tudni, mi került az üvegekbe. Olyan ketchup, mézes-mustár, házi majonéz és almás-torma recepteket hoztunk, amikkel garantált lesz a siker.
Ketchup
Egy deci sűrített paradicsomot egy deci vízzel hígítsunk fel, vagy használjunk a ketchup alapjának két deci paradicsomlevet. Öntsük a turmixgépbe és adjunk hozzá két evőkanál citromlevet, egy kis vöröshagymát, egy marék bazsalikomot, egy teáskanál sót és nagyjából egy evőkanál édesítőszert. Turmixoljuk össze, kóstoljuk meg, és ha szükséges adjunk hozzá még egy kis édesítőszert. Tegyük fel a tűzhelyre és főzzük addig, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. Nekem viszonylag gyorsan, 15 perc alatt ketchup sűrűségű lett. Hűtőben tároljuk.
Mézes mustár
50 gramm mustármagot, egy kis csapott teáskanálnyi koriandermagot, szintén egy kis teáskanálnyi kurkumát őröljünk finomra. Adjunk hozzá másfél deci vizet, fél deci almaecetet, fél deci oliva olajat, fokhagymanyomón nyomjunk át egy gerezd fokhagymát, tegyünk bele egy nagy csipet sót és egy jókora teáskanál mézet. Botmixerrel vagy turmixgépben homogén állagúra pürésítjük. Kóstoljuk meg, ha nem erős, akkor tegyük jól záródó üvegbe és fogyasztás előtt egy napig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízei. Ha nagyon erősnek tartjuk, akkor viszont rakjuk fel a tűzhelyre és alacsony lángon kezdjük el főzni. A főzés során jelentősen veszít majd az erejéből, ezért gyakran kóstolgassuk. Ha elértük a megfelelő ízt, hagyjuk kihűlni és már így tegyük be a hűtőbe.
Majonéz
Egy tojássárgáját kézi habverővel összekeverünk egy nagy csipet sóval, másfél deci extra szűz oliva olajjal, egy kis teáskanálnyi citromlével és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal. Kóstoljuk meg, ha szükségesnek érezzük, egész kevés édesítőszert tehetünk hozzá. Frissen fogyasszuk, nehogy a tojás megromoljon.
Almás torma
15-20 deka friss tormához egy szép nagy, édes almát válasszunk. Reszeljük le, vagy aprítógépbe tegyük be. Egy deci vízzel forrázzuk le és adjunk hozzá fél deci almaecetet, két evőkanál mézet vagy ugyanennyi édesítőszert, végül keverjünk hozzá nagyjából egy deci főzőtejszínt. Ha egészen krémes állagot szeretnénk elérni, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe fogyasztásig.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.